Miliardarul care vrea să alimenteze Pământul cu lasere din spațiu

Miliardarul Baiju Bhatt
Credit foto: Steve Jennings / Getty images / Profimedia

Într-o mișcare ce pare desprinsă dintr-un roman SF, Baiju Bhatt, miliardar, cofondator al platformei de tranzacționare Robinhood și fiu al unui om de știință NASA, lansează o nouă companie spațială, Aetherflux. Obiectivul? Să capteze energia solară direct din spațiu și să o trimită pe Pământ sub formă de fascicule laser, potrivit FreeThink.

Aetherflux a ieșit din umbră în toamna lui 2024, iar acum, cu o rundă de finanțare Series A în valoare de 50 de milioane de dolari, dintre care 10 milioane din fondurile personale ale lui Bhatt, compania vizează o demonstrație tehnologică în spațiu până în 2026.

„Scopul nostru este să descoperim calea cea mai scurtă către o primă demonstrație reală: energie transmisă din spațiu, utilă pentru ceva concret aici pe Pământ”, a declarat Bhatt în podcastul First Principles.

Energie de unde soarele nu apune niciodată

Deși ideea de a trimite energie de pe orbită datează încă din 1941, când Isaac Asimov a popularizat-o în literatură, progresele tehnologice recente, rachetele reutilizabile și sprijinul din partea agențiilor spațiale au revitalizat visul.

Totuși, obstacolele rămân. Într-un raport publicat în ianuarie 2024, NASA a estimat că energia solară din spațiu ar fi de 12 până la 80 de ori mai scumpă decât sursele regenerabile de la sol.

Susținătorii, printre care și Bhatt, resping aceste calcule ca fiind învechite. Potrivit lor, costurile lansărilor au scăzut drastic, iar inovațiile în domeniul opticii și al electronicii fac ca transmiterea de energie din spațiu să devină o opțiune reală.

Aetherflux se bazează pe o rețea de sateliți mici care vor capta energia solară neîntreruptă din spațiu, acolo unde soarele nu apune niciodată, și o vor transmite spre stații de recepție de pe Pământ folosind lasere infraroșii de înaltă precizie.

„Folosim lasere și sisteme optice pentru a crea o rețea electrică spațială capabilă să alimenteze orice punct de pe glob”, a declarat Andrew Yarmola, directorul de inginerie al Aetherflux, pentru Freethink.

Pregătiri pentru lansare

Pentru demonstrația planificată în 2026, Aetherflux a achiziționat un satelit de la Apex Space (Los Angeles) și a rezervat un loc într-o lansare SpaceX Falcon 9. Echipa lucrează acum la încărcătura utilă a satelitului, telescopul, sistemele optice și laserul, și testează componentele în condiții extreme, similare celor din spațiu.

„Menținerea componentelor în intervale termice stricte este una dintre cele mai mari provocări”, a explicat Yarmola.

În paralel, compania construiește și o stație de recepție terestră, probabil pe un teren militar, unde spațiul aerian este mai ușor de controlat. În viitor, Aetherflux speră să dezvolte versiuni mobile ale acestor stații, cu diametre între 5 și 10 metri, capabile să fie mutate rapid în zone cu nevoi urgente.

Compania a primit și sprijin financiar, într-o sumă nedezvăluită, din partea Departamentului Apărării al SUA, care vede în această tehnologie o oportunitate strategică majoră.

Energia solară din spațiu oferă un avantaj militar decisiv, energie sigură, zi sau noapte, în orice mediu, cae salvează vieți și bani”, a scris Bhatt pe X (fostul Twitter).

Cursa pentru supremație energetică spațială

Statele Unite nu sunt singure în această cursă. China lucrează la o centrală solară spațială de un kilometru în orbită geostaționară, programată pentru 2030 – un proiect pe care mulți îl compară cu „Proiectul Manhattan” al energiei.

„Miza nu ar putea fi mai mare”, scria în 2024 David Steitz, fost director adjunct al tehnologiei la NASA. „Cine controlează energia solară spațială controlează un segment esențial din PIB-ul global și definește viitorul operațiunilor spațiale”.

Dincolo de aplicațiile militare

Totuși, viziunea lui Bhatt merge dincolo de armată. Aetherflux vrea să devină o companie comercială care oferă energie verde, continuă și accesibilă în toată America, de la orașe la comunități izolate, de la infrastructură critică la situații de urgență.

„Tehnologia noastră poate aduce energie în timpul caniculelor, iernilor extreme, când rețelele electrice cedează. Putem preveni dezastrul înainte să lovească”, spune Yarmola.

„Acesta e doar începutul”, a transmis Bhatt.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...