Oameni de ştiinţă germani solicită un program de primire a cercetătorilor americani

Cercetători de renume au lansat marţi un apel către Germania să recruteze, printr-un program dedicat, cercetători americani afectaţi de măsurile administraţiei Trump care vizează lumea academică – o modalitate de a consolida „potenţialul de inovaţie” al ţării, informează AFP, transmite Agerpres.

„Germania şi Europa au acum ocazia de a inversa ‘exodul creierelor’ şi de a atrage cercetători de renume mondial în propriile instituţii”, au argumentat cei opt cercetători consacraţi într-un articol publicat pe site-ul revistei Spiegel.

Programul ar viza crearea a până la 100 de catedre sub egida Comunităţii Germane de Cercetare (Deutsche Forschungsgemeinschaft), cu finanţare din partea Ministerului Cercetării.

Acest program s-ar adresa cercetătorilor „ale căror activităţi de cercetare au fost împiedicate sau marginalizate în Statele Unite”, punând accent pe „domenii-cheie de viitor, precum inteligenţa artificială, robotica, climatologia, sănătatea publică şi disciplinele STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică)”, se mai arată în text.

Semnatarii au numit acest program „Meitner-Einstein”, în onoarea a două figuri emblematice ale cercetării fundamentale – fizicienii Lise Meitner şi Albert Einstein – forţaţi să părăsească Germania în anii 1930, odată cu venirea la putere a lui Hitler.

„Statele Unite au fost destinaţia preferată a celor mai buni cercetători din lume, oferind libertate academică, prestigiu, finanţare generoasă şi reţele profesionale puternice. Însă, situaţia începe să se schimbe”, au mai adăugat oamenii de ştiinţă, în contextul în care administraţia Trump face reduceri drastice în bugetele universităţilor şi stârneşte îngrijorări în ceea ce priveşte libertatea academică a cercetătorilor.

Printre semnatari se numără politoloaga Cornelia Woll, preşedinta Hertie School, şi economistul Moritz Schularick, preşedintele Institutului Kiel pentru Economie Mondială.

Aceştia citează, de asemenea, ameninţările cu expulzarea studenţilor şi retragerea finanţării unor universităţi precum Columbia şi Johns Hopkins, care a anunţat la jumătatea lunii martie că suprimă peste 2.000 de locuri de muncă în întreaga lume ca urmare a reducerilor bugetare decise de administraţia Trump.

De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, cercetătorii şi universităţile din SUA se află în vizorul preşedintelui republican şi se tem pentru viitorul lor, între libertăţi academice şi de cercetare subminate şi finanţări reduse.

Administraţia Trump a anunţat luni că intenţionează să priveze prestigioasa universitate Harvard de subvenţii federale de circa 9 miliarde de dolari, în urma unei „evaluări complete”, acuzând-o, la fel cum a făcut şi cu universitatea Columbia înaintea sa, că permite „antisemitismului” să prospere în campusul său.

Guvernul francez a deplâns recent că unui cercetător francez care se deplasa în Texas pentru a participa la o conferinţă pe tema spaţiului, din partea Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS), i-a fost refuzată la începutul lunii martie intrarea în SUA.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...