Oasele unui bărbat descoperite în Anglia par să aparțină unui gladiator ucis de o felină uriașă, posibil un leu, în urmă cu aproape două milenii, potrivit unui studiu recent PLOS One. Însă concluziile cercetării au stârnit reacții amestecate în rândul specialiștilor, susține LiveScience.
Urme de mușcături descoperite pe un schelet vechi de 1.800 de ani, din perioada romană a Britaniei, sugerează că bărbatul ar fi fost sfâșiat de o mare felină, probabil un leu. Deși interpretarea este fascinantă, nu toți cercetătorii sunt convinși. Unii pun la îndoială ipoteza că ar fi fost gladiator, sugerând că, mai degrabă, era un prizonier condamnat la moarte.
Moarte violentă
Un lucru e cert: bărbatul a fost decapitat, fie în momentul morții, fie la scurt timp după. „Decapitarea a fost, cel mai probabil, o formă de a-i curma suferința sau de a respecta o practică ritualică”, notează autorii.
Forma și adâncimea mușcăturilor sunt compatibile cu cele provocate de o mare felină. „Mușcăturile sunt în întregime compatibile cu cele produse de o felină mare cunoscută”, arată studiul.
Scheletul, care aparține unui bărbat cu vârsta între 26 și 35 de ani, a fost descoperit într-un cimitir despre care se crede că ar fi adăpostit morminte de gladiatori. În epoca romană, acel loc era în orașul Eboracum, astăzi, York, Anglia.
Gladiator sau condamnat?
Scheletul a fost excavat în 2004–2005, iar identitatea sa rămâne incertă. John Pearce, coautor al studiului și profesor la King’s College London, spune că există două variante: ori era un gladiator antrenat care a luptat cu o armă împotriva felinei, ori un condamnat trimis să lupte neînarmat sau legat de un stâlp.
Pearce susține prima ipoteză. „E foarte probabil să fi fost gladiator, având în vedere că a fost înmormântat într-un cimitir destinat gladiatorilor”, a explicat el.
Alte schelete descoperite în același loc prezintă semne de traume vindecate, ceea ce sugerează participarea repetată la lupte. Mulți dintre acești indivizi fuseseră, de asemenea, decapitați – o practică întâlnită la înfrângerea gladiatorilor.
Lupta fatală ar fi avut loc într-un amfiteatru roman din oraș. „Yorkul roman era un centru important și găzduia o legiune, deci aproape sigur avea un amfiteatru”, spune Pearce. Din păcate, locația exactă a acestuia nu a fost descoperită.
Primul indiciu fizic al luptelor cu fiare
Deși luptele cu animale sunt atestate în texte și reprezentări artistice romane, dovezile arheologice concrete lipsesc aproape complet. Acesta ar putea fi „primul indiciu fizic clar al unui astfel de duel om-animal din perioada romană, descoperit în Europa”, notează autorii.
Un drum lung pentru o felină
Felinele mari nu existau în mod natural în Britania. Cel mai probabil, animalul a fost adus din Africa de Nord, printr-o combinație de transport maritim, fluvial și rutier. Animalul ar fi fost ținut în cuști sau lăzi și transportul său a fost extrem de riscant – atât pentru feline, cât și pentru însoțitori.
Nu se știe dacă romanii aveau metode de sedare a animalelor în timpul drumului. E foarte posibil ca multe dintre ele să fi murit din cauza stresului și condițiilor grele de transport.
Reacții împărțite
Concluziile studiului au fost primite cu scepticism de unii experți. Alfonso Mañas, cercetător la UC Berkeley și specialist în istoria gladiatorilor, susține că victima nu putea fi gladiator, pentru că în Imperiul Roman luptele cu animale erau rezervate altor categorii, prizonieri condamnați (damnati ad bestias) sau venatores, luptători specializați în înfruntarea fiarelor.
„Cercetătorii încearcă să corecteze ideea greșită, populară în trecut, că gladiatorii obișnuiți luptau cu fiare”, a spus Mañas. El sugerează și o altă variantă: bărbatul ar fi putut fi decapitat, iar rănile de pe oase să fi fost provocate post-mortem de lupi sau câini.
Alți specialiști, însă, au salutat concluziile. Jordon Houston, de la Universitatea din Auckland, le-a numit „interesante și bine susținute”, iar Michael Carter, profesor la Brock University din Canada, spune că analiza este „convingătoare” și justifică ipoteza luptei cu o mare felină. „Cel mai probabil, victima fusese condamnat la fiare”, afirmă Carter.
Istoria sângeroasă a spectacolului roman
Chiar dacă identitatea exactă a bărbatului rămâne neclară, descoperirea aduce o dovadă tulburătoare a cruzimii spectacolelor romane. Fie că era un gladiator experimentat sau un condamnat fără scăpare, sfârșitul său reflectă brutalitatea unei lumi care găsea distracție în moarte.