Capsula misiunii chineze Shenzhou-20, cu trei astronauți la bord, a andocat la staţia spaţială Tiangong

Echipajul chinez care va pleca spre stația spațială Tiangong
Sursa foto: Pedro Pardo / AFP / Profimedia

Capsula chineză a misiunii Shenzhou-20, cu trei astronauţi la bord, a andocat cu succes la modulul central, Tianhe, al staţiei spaţiale Tiangong, a anunţat vineri Agenţia spaţială chineză pentru misiuni cu echipaj uman, transmite EFE, citată de Agerpres.

Andocarea a fost finalizată cu succes după un proces care a durat aproximativ şase ore şi jumătate de la decolarea rachetei de la centrul de lansare spaţială Jiuquan, din nord-estul Chinei.

Echipajul misiunii Shenzhou-20 este condus de Chen Dong, un veteran al misiunilor Shenzhou-11 şi Shenzhou-14, însoţit de debutanţii Chen Zhongrui şi Wang Jie.

După andocare, cei trei astronauţi au pătruns în modulul Tianhe, unde îi aştepta echipajul actual al staţiei spaţiale format din Cai Xuzhe, Wang Haoze şi Song Lingdong, care au ajuns pe Tiangong în octombrie anul trecut.

Cele două echipaje vor locui împreună la bordul staţiei spaţiale timp de aproximativ cinci zile, până când membrii echipajului Shenzhou-19 îşi vor începe călătoria de întoarcere pe Pământ.

Aceasta este cea de-a noua misiune cu echipaj uman care vizitează Tiangong, staţie spaţială ce va funcţiona timp de aproximativ zece ani şi ar putea deveni una dintre principalele platforme orbitale în funcţiune, pe măsură ce Staţia Spaţială Internaţională (ISS) – o iniţiativă condusă de SUA de la care China este exclusă din cauza legăturilor militare cu programul său spaţial – se apropie de retragerea sa planificată în 2030.

În timpul şederii lor de aproximativ şase luni la bordul staţiei, astronauţii vor efectua cercetări ştiinţifice şi activităţi extravehiculare, precum şi teste tehnice şi experimente cu organisme vii pentru a studia procesele biologice în condiţii de microgravitaţie.

China a investit masiv în programul său spaţial şi a reuşit să plaseze sonda Chang’e 4 pe partea îndepărtată a Lunii, o premieră.

De asemenea, gigantul asiatic intenţionează să construiască, împreună cu Rusia şi alte ţări, o bază de explorare ştiinţifică la Polul Sud al Lunii, notează EFE.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...