Studiu controversat / Valurile de căldură record din 2023 și 2024 ar putea fi doar o variabilitate naturală, nu un semn al încălzirii globale

val de căldură într-o zonă urbană
Credit foto: Tom Wang / Alamy / Profimedia

În ultimii doi ani, planeta a doborât recorduri îngrijorătoare de temperatură, iar căldura extremă din 2023 și 2024 a ridicat semne de întrebare în rândul cercetătorilor. În timp ce unii climatologi susțin că acest fenomen ar putea semnala începutul unei încălziri accelerate a planetei, alții sunt de părere că fi doar un rezultat al variabilității naturale, potrivit NewScientist.

„Din perspectiva modelelor, da, este variabilitate pe care o așteptăm”, a declarat Karsten Haustein, climatolog la Universitatea Leipzig din Germania, în cadrul unei întâlniri a Uniunii Geoscientifice Europene desfășurată recent la Viena.

Conform acestuia, ceea ce se întâmplă acum ar putea fi un fenomen izolat, similar cu evenimentele din trecut, care au dat naștere unor speculații despre oprirea încălzirii globale.

Nu toți cercetătorii nu sunt de aceeași părere.

Creșterea bruscă a temperaturilor globale în 2023 și 2024 a fost mult mai mare decât se putea explica printr-un simplu fenomen de El Niño. Acest fenomen, care eliberează căldura din oceane în atmosferă, era așteptat să aducă o creștere a temperaturilor, dar realitatea a fost mult mai dramatică, cu recorduri de căldură depășite într-un ritm rapid și constant.

De asemenea, specialiștii se întreabă dacă aceste salturi de temperatură ar putea fi semnul unei schimbări mai profunde, care ar duce la o încălzire globală mult mai rapidă.

Un alt punct de vedere a fost adus de Helge Goessling, cercetător la Centrul Helmholtz pentru Cercetări Polare și Marine din Germania, care a sugerat că căldura record ar putea fi rezultatul unui declin al norilor joși, care permit o cantitate mai mare de căldură să ajungă în atmosferă.

O manifestare a variabilității naturale

Acest lucru ar putea fi, la fel, o manifestare a variabilității naturale, dar ar putea reprezenta și începutul unui proces de schimbare a climatului care va duce la o încălzire mai rapidă în viitor. „Chiar dacă variabilitatea naturală poate explica acest salt de temperatură, acest lucru nu înseamnă neapărat că este cea mai probabilă explicație”, a declarat Goessling.

În acest context, va fi necesar ca cercetările viitoare să clarifice dacă fenomenul observat este o excepție sau un semn al unei schimbări climatice permanente. O întrebare rămâne, totuși, nerezolvată, trebuie să ne îngrijorăm cu adevărat sau aceste fenomene extreme sunt doar o expresie a unui climat care se schimbă într-un ritm mai lent decât am anticipat?

Cert este că, pe măsură ce știința continuă să progreseze, vom afla în următorii ani care dintre ipotezele avansate de cercetători este corectă, iar aceasta ar putea influența măsurile care vor fi luate pentru combaterea schimbărilor climatice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...