Nu a trecut decât o lună de când start-up-ul american cu sediul în Dallas, Colossal Biosciences (CB), anunța că a făcut un pas uriaș spre clonare mamuților, prin crearea unor șoareci de laborator cu blană, o realizare privită cu scepticism de specialiștii din toată lumea. Mai nou, oficialii CB anunță că au readus la viață lupii preistorici uriași. O minciună, susține NewScientist.
Lupii uriași preistorici, sau lupii teribili (Dire wolfs –eng. ), au fost o specie reală de lup preistoric care a trăit în America de Nord și de Sud până în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, la sfârșitul ultimei perioade glaciare.
Cunoscuți științific sub numele de Aenocyon dirus, Dire wolves nu erau doar niște versiuni supradimensionate ale lupilor moderni, ci făceau parte dintr-o ramură evolutivă separată.
Au fost făcuți faimoși de serialul HBO „Game of Thrones”, unde au fost reprezentați ca niște creaturi mitice, masive, loiale și aproape supranaturale, care însoțesc cele mai îndrăgite personaje din serial.
Versiunea reală nu era atât de impresionantă ca în serial, în sensul că astfel de canide nu atingeau dimensiunile unor cai. Însă se poate spune că erau animale cu mult mai impresionante decât rudele lor moderne.
Ce pretinde Colossal Biosciences?
Oficialii start-up-ului american lansat în anul 2001 și care a atras până acum finanțări de 435 milioane de dolari, au anunțat în cadrul unui eveniment la care au fost invitați jurnaliști de la cele mai importante televiziuni și trusturi de presă americane, că au readus la viață, după aproape 10 milenii, specia dispărută a lupilor teribili.
Este vorba despre trei pui de lup cenușiu modificați genetic, doi masculi numiți Remus și Romulus, născuți în octombrie, și o femelă numită Khaleesi, născută în ianuarie . Colossal susține că este vorba despre lupi teribili (dire wolves).
Ei afirmă că au analizat ADN-ul unor lupi uriași fosilizați și l-au comparat cu cel al lupilor moderni. Apoi, folosind tehnologia CRISPR, au modificat genomul unor lupi actuali pentru a recrea trăsături genetice specifice celor presitorici, așa cum ar fi dimensiunea, forța sau adaptările metabolice.
Materialul genetic modificat a fost transferat într-o celulă-ou prelevată de la un câine domestic. După ce embrionii s-au dezvoltat suficient, aceștia au fost implantați în mame surogat, tot câini domestici. După 62 de zile, puii modificați genetic s-au născut.
Oficialul Colossal Biosciences nu a putut spune ce diferențe există între lupii teribili și puii proaspăt clonați
Mulți experți și-au exprimat scepticismul față de aceste afirmații. Vincent Lynch, biolog la Universitatea din Buffalo, citat de AP News, a subliniat că, deși puii pot semăna superficial cu lupii teribili, ei nu sunt adevărate exemplare ale speciei dispărute.
Procesul de editare genetică a vizat doar un număr limitat de gene, iar comportamentul și ecologia acestor pui nu pot replica pe deplin pe cele ale lupilor teribili originali.
Beth Shapiro, director științific în cadrul Colossal Bosciences, a declarat că echipa sa a secvențiat întregul genom al lupului teribil (dire wolf) și că în curând îl va face public.
La solicitarea New Scientist de a menționa ce diferențe există între lupii teribili preistorici și cei trei pui obținuți prin metoda ingineriei genetice, Shapiro nu a putut răspunde. A declarat, în schimb, că cele două specii împărtășesc 99,5% din ADN-ul lor.
Totuși, având în vedere că genomul lupului cenușiu are aproximativ 2,4 miliarde de perechi de baze, rămâne loc pentru milioane de diferențe la nivelul perechilor de baze, ceea ce poate duce la diferențe insurmontabile.
Colossal susține că a transformat lupii cenușii în lupi teribili prin doar 20 de modificări genetice. Din aceste 20 de schimbări, cinci sunt bazate pe mutații care determină culoarea mai deschisă a blănii la lupii cenușii, a declarat Beth Shapiro pentru New Scientist.
Doar 15 modificări sunt preluate direct din genomul lupului teribil și au fost concepute pentru a modifica dimensiunea, musculatura și forma urechilor animalelor. Va mai dura aproximativ un an până când se va putea observa dacă aceste modificări au avut efectele dorite asupra exemplarelor modificate genetic, a mai subliniat Shapiro.
Lupii cenușii și lupii teribili nu sunt atât de asemănători pe cât se credea
Deși lupii cenușii și lupii teribili au fost considerați strâns înrudiți din cauza asemănărilor fizice, un studiu din 2021 asupra ADN-ului canidelor preistorice a arătat că aceștia au avut un strămoș comun acum aproximativ 6 milioane de ani.
Șacalii sau câinii sălbatici africani sunt mai apropiați genetic de lupii cenușii (Canis lupus) decât lupii teribili, în ciuda aspectului asemănător. În fapt, lupii teribili ar fi ultimii reprezentanți ai unei linii genetice dispărute, cu foarte puține legături genetice cu speciile de canide din prezent.
Ce se va întâmpla cu cei trei pui?
Conform declarațiilor oficiale ale oficialilor CB, cei trei pui vor fi transportați la un adăpost special, unde vor avea circa 800 de hectare la dispoziție ca să se miște în voie și unde să fie ținuți sub observație.
În urma dezvoltării lor pe timp de un an, specialiștii start-up-ului american vor avea ocazia să își dea seama cât de mult seamănă specimenele lor cu exemplarele care au trăit acum cel puțin 10.000 de ani.
Descoperirea nu a fost însă primită cu reticență de toată lumea, în ciuda scepticismului comunității științifice. Doug Burgum, politician și om de afaceri american, care ocupă funcția de Secretar al Departamentului de Interne al SUA din februarie 2025, sub administrația Donald Trump, a lăudat această realizare pe platforma X, fostă Twitter, și a descris-o ca pe „o nouă eră fascinantă a minunilor științifice”.