Musk vrea să modifice instrumentul de verificare a faptelor pe rețeaua de socializare X în toiul unor disensiuni cu Ucraina

Logo X.com cu steagul Uniunii Europene în fundal
Sursa foto: Vuk Valcic/ZUMA Press Wire/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Elon Musk promite să ”repare” o funcţie a reţelei sale de socializare X care le permite utilizatorilor să dezmintă sau să nuanţeze postări potenţial false, acuzând ”guverne şi presa tradiţională” că au acaparat-o, în toiul unor disensiuni cu Ucraina, relatează agenția de știri AFP, citată de News.ro.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Noul preşedinte american Donald Trump, care l-a făcut pe cel mai bogat om din lume consilierul său apropiat, l-a acuzat în ultimele zile pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de faptul că este un ”dictator fără alegeri” şi a sugerat că Kievul a pornit războiul cu Rusia.

Aceste afirmaţii, care par să preia propaganda Moscovei, au provocat stupefacţia utilizatorilor X – inclusiv conducători europeni şi jurnalişti –  care au luat apărarea Ucrainei şi a preşedintelui ucrainean.

Mulţi au folosit ”notiţele comunităţii”, o funcţie care le permite utilizatorilor platformei să semnaleze postări care pot conţine dezinformări.

”Din nefericire, notiţele comunităţii sunt tot mai folosite de către guverne şi presa tradiţională. Vom repara asta”, a anunţat pe X Elon Musk.

Elon Musk susţine că Volodimir Zelenski este ”dispreţuit de către poporul ucrainean, iată de ce a refuzat să organizeze alegeri”.

Mandatul lui Volodimir Zelenski, ales în 2019, a expirat anul trecut. Alegeri nu pot să aibă în mod legal loc, atât timp cât legea marţială adoptată în prima zi a invaziei ruse este în vigoare.

Donald Trump şi-a acuzat omologul de faptul că are doar ”4% opinii favorabile” în Ucraina.

Un sondaj realizat luna aceasta la telefon de către Institutul Internaţional de Sociologie din Viev (KIIS), recunoscut ca independent, arată că 57% dintre ucraineni declară că au ”complet sau mai degrabă încredere” în preşedintele ucrainean.

Elon Musk a introdus aceste ”notiţe ale comunităţii” după ce a cumpărat Twitter în 2022 şi s-a debarasat de metode tradiţionale de moderare pe reţele de socializare.

Luna trecută, Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) anunţa că-şi desfiinţează serviciul de fact-checking în Statele Unite, o decizie care a declanţat un val de critici.

În privinţa Ucrainei, o mână de republicani moderaţi au încercat să potolească lucrurile.

”Putin a început acest război. Putin a comis crime de război. Putin este dictatorul care şi-a asasinat opozanţii”, scrie pe X alesul din Nebraska Don Bacon.

”Nu accept această dublă realitate ca la George Orwell”, denunţă el, referindu-se la autorul romanului distopic ”1984”.

  • TechRider este o redacție dinamică, specializată în știri și analize despre tehnologie, gadgeturi și inovații. Echipa sa de jurnaliști pasionați oferă conținut relevant și actualizat, acoperind subiecte de la inteligența artificială la recenzii de produse, într-un stil accesibil și captivant pentru publicul român.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...