NYT: UE pregătește o amendă majoră, de peste un miliard de euro, împotriva rețelei X a lui Elon Musk / Măsura ar putea amplifica tensiunile cu SUA

Logo X.com cu steagul Uniunii Europene în fundal
Sursa foto: Vuk Valcic/ZUMA Press Wire/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană pregătesc sancțiuni majore împotriva platformei de social media a lui Elon Musk, X, pentru încălcarea unei legi istorice de combatere a conținutului ilicit și a dezinformării, au declarat patru persoane care au cunoștință de aceste planuri pentru ziarul american The New York Times (NYT).

Măsura ar putea amplificat tensiunile cu Statele Unite prin vizarea unuia dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui Trump.

Sancțiunile ar urma să includă o amendă și cereri de modificare a produselor, au declarat persoanele, care au refuzat să fie identificate, discutând despre o anchetă în curs. Acestea sunt așteptate să fie anunțate în această vară și ar fi primele sancțiuni emise în temeiul unei noi legi a UE menite să forțeze companiile de social media să își supravegheze serviciile, au spus aceștia.

Autoritățile europene au cântărit cât de mare ar trebui să fie amenda X, luând în considerare riscurile de a-l antagoniza și mai mult pe Trump în contextul unor dispute transatlantice mai ample privind comerțul, tarifele și războiul din Ucraina. Amenda ar putea depăși 1 miliard de dolari, a declarat o persoană, deoarece autoritățile de reglementare încearcă să dea un exemplu de X pentru a descuraja alte companii să încalce legea, Digital Services Act.

Oficialii U.E. au declarat că investigația lor privind X a progresat independent de negocierile tarifare, după ce Trump a anunțat noi taxe majore în această săptămână. Ancheta a început în 2023, iar autoritățile de reglementare au emis anul trecut o decizie preliminară conform căreia X a încălcat legea.

Uniunea Europeană și X ar putea ajunge în continuare la o înțelegere dacă societatea este de acord cu modificări care să satisfacă preocupările autorităților de reglementare, au declarat oficialii.

X se confruntă, de asemenea, cu o a doua investigație a Uniunii Europene, care este mai amplă și care ar putea duce la sancțiuni suplimentare. În cadrul acestei investigații, au declarat două persoane, oficialii U.E. construiesc un caz conform căruia abordarea nepăsătoare a X în ceea ce privește controlul conținutului generat de utilizatori a transformat-o într-un centru al discursurilor ilegale de incitare la ură, al dezinformării și al altor materiale care sunt considerate ca subminând democrația în blocul celor 27 de națiuni.

„Întotdeauna am aplicat și vom continua să aplicăm legile noastre în mod corect și fără discriminare față de toate companiile care operează în UE, în deplină conformitate cu normele globale”, a declarat , un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, ramura executivă a blocului, într-un comunicat, refuzând să comenteze în mod specific cu privire la X.

După publicarea articolului de către NYT, X a postat că măsurile de aplicare împotriva sa ar fi „un act fără precedent de cenzură politică și un atac la adresa libertății de exprimare”. X a declarat că va face tot posibilul pentru a-și apăra afacerea și „a proteja libertatea de exprimare în Europa”.

Oficialii de la Bruxelles se așteaptă ca Musk, care a criticat politicile europene ca fiind o formă de cenzură, să combată orice reglementare. În iulie, după publicarea constatărilor preliminare ale Uniunii Europene, Musk a declarat că așteaptă cu nerăbdare să conteste orice sancțiune într-o „luptă foarte publică în instanță”.

Acest lucru ar putea duce la o confruntare juridică cu ramificații extinse. Dacă Musk refuză să se conformeze ordinelor UE de a-și schimba serviciul, ar putea rezulta un blocaj.

Ancheta X a fost urmărită îndeaproape ca fiind prima încercare majoră de a pune în aplicare Legea privind serviciile digitale, care impune companiilor să își supravegheze mai bine platformele și să ofere o transparență adecvată cu privire la modul în care funcționează serviciile lor. Legea a devenit un punct de dispută într-o dezbatere transatlantică privind libertatea de exprimare, vicepreședintele JD Vance comparând în februarie reglementările UE cu cenzura digitală.

După ce Trump a fost ales, autoritățile europene de reglementare au încetinit ancheta X pentru a evalua potențialele consecințe, a declarat o persoană. Mai recent, pe măsură ce tensiunile comerciale cu Statele Unite s-au intensificat, autoritățile au decis să continue.

Anul trecut, autoritățile europene de reglementare au ajuns la concluzia că X încalcă legea prin refuzul de a furniza date cercetătorilor externi, făcând dificilă măsurarea modului în care dezinformarea și alte materiale dăunătoare se răspândesc pe serviciu. De asemenea, autoritățile consideră că X nu a reușit să ofere o transparență adecvată cu privire la agenții de publicitate sau să verifice autenticitatea utilizatorilor care plătesc pentru a avea un cont „verificat”, făcând platforma mai vulnerabilă la abuzuri și interferențe străine.

Uniunea Europeană și X poartă discuții de luni de zile cu privire la anchetă. După hotărârea preliminară împotriva X de anul trecut, compania a răspuns cu sute de puncte de contestare pe care autoritățile de reglementare au lucrat pentru a le respinge, au declarat doi oficiali.

Oficialii U.E. au declarat că sancțiunea exactă împotriva X nu va fi decisă până în apropierea unui anunț final. Conform Digital Services Act, companiile pot fi amendate cu până la 6% din veniturile globale, deși autoritățile de reglementare rareori urmăresc cea mai mare sancțiune posibilă.

Spre deosebire de Google, Meta, Apple și Amazon, care sunt tranzacționate public, X este deținută exclusiv de Musk. Autoritățile de reglementare din U.E. iau în considerare utilizarea unei părți a legii care le permite să calculeze o amendă pe baza veniturilor care includ și alte companii pe care domnul Musk le controlează în mod privat, cum ar fi producătorul său de rachete, SpaceX. O persoană a declarat că acest lucru crește potențiala sancțiune la peste 1 miliard de dolari.

X nu este singura companie de tehnologie în vizorul Uniunii Europene. Autoritățile de reglementare sunt așteptate să anunțe sancțiuni împotriva Meta și Apple pentru încălcarea unei legi din 2022, Digital Markets Act, menită să stimuleze concurența în domeniul tehnologiei. Meta este, de asemenea, investigată pentru posibila încălcare a Digital Services Act prin protecția inadecvată a minorilor.

Investigațiile arată că Uniunea Europeană intenționează să continue reglementarea agresivă a giganților americani din domeniul tehnologiei. Timp de mai bine de un deceniu, blocul comunitar a investigat sau a amendat giganți americani din domeniul tehnologiei, inclusiv Amazon, Apple, Google și Meta, pentru practici comerciale anticoncurențiale, confidențialitatea datelor laxă și supravegherea slabă a conținutului generat de utilizatori.

Este posibil ca reglementările europene în domeniul tehnologiei să fi jucat un rol în mărimea tarifelor pe care Trump le-a anunțat săptămâna aceasta împotriva Uniunii Europene. În februarie, Casa Albă a publicat o notă prin care avertiza că Legea privind piețele digitale și Legea privind serviciile digitale sunt analizate pentru că vizează în mod incorect companiile americane.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...