Nucleul Linux lasă în urmă procesoarele 486. Aceasta va fi prima dată când Linux renunță la suportul pentru o familie majoră de procesoare din 2012, când Linux a încetat să mai suporte familia 386, potrivit Arstechnica.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
La mai bine de 36 de ani de la lansarea procesorului 486 și la 18 ani după ce Intel a încetat să le mai producă, liderii kernelului Linux cred că proiectul se poate îmbunătăți prin renunțarea la suportul pentru i486. Ingo Molnar, citându-l pe Linus Torvalds despre „zero motive reale pentru ca cineva să piardă o secundă” cu suportul pentru 486, a trimis o serie de patch-uri pentru kernelul 6.15 care actualizează caracteristicile sale minime de suport. Aceste cerințe includ acum TSC (Time Stamp Counter) și CX8 (adică CMPXCH8B „fix”, un întreg propriu), caracteristici care lipsesc modelului 486 (la fel ca unele procesoare timpurii non-Pentium 586).
De acum înainte, procesorul x86 minim acceptat va fi acum Pentium-ul original (P5) sau mai nou, necesitând prezența instrucțiunii Time Stamp Counter (TSC) și a instrucțiunii CMPXCHG8B (CX8). Aceste caracteristici lipsesc la procesoarele mai vechi 486 și la începuturile modelului 586, cum ar fi familiile IDT WinChip și AMD Elan.
Vor fi eliminate aproximativ 14.000 de linii de cod moștenit în aproximativ 80 de fișiere
Eliminarea suportului pentru procesoarele 486 și primele modele Pentium va elimina doar aproximativ 14.000 de linii de cod moștenit în aproximativ 80 de fișiere. Aceasta include eliminarea emulării unității software în virgulă mobilă (FPU) necesară pentru procesoarele cărora le lipsesc FPU-urile integrate, cum ar fi faimosul 486SX și FPU-ul defect din Pentium-ul timpuriu defect. Aceasta din urmă a fost cauza principală a erorii Pentium FDIV.
Această curățare simplifică kernelul, reduce costurile de întreținere și îmbunătățește performanța pe sistemele suportate.
Aproape nimeni nu va observa că 486 nu mai este suportat. La urma urmei, ultimele cipuri comerciale i486 au fost produse în 2007. Aproape nimeni nu mai folosește acest tip de procesoare, cu excepția unor pasionați sau a unor sisteme integrate de nișă.
Nu este prima dată când Torvalds a sugerat renunțarea la suportul pentru procesoarele pe 32 de biți
Nu este prima dată când Linus Torvalds a sugerat renunțarea la suportul pentru procesoarele pe 32 de biți și scutirea dezvoltatorilor de kernel de implementarea emulării arhaice și a soluțiilor alternative. „Am scăpat de suportul pentru i386 în 2012. Poate că este timpul să scăpăm de suportul pentru i486 în 2022”, a scris Torvalds în octombrie 2022. În caz de eșec al modificărilor majore la kernelul 6.15, care vor sosi probabil la sfârșitul acestei luni, suportul pentru i486 va fi eliminat.
Dezvoltatorul senior de kernel Linux, Ingo Molnár, a pus în context remarca lui Torvalds, scriind: „În arhitectura x86, avem diverse facilități complicate de emulare hardware pe x86-32 pentru a suporta procesoarele vechi pe 32 de biți pe care foarte, foarte puțini oameni le folosesc cu kernelurile moderne. Acest liant de compatibilitate uneori chiar cauzează probleme pentru care oamenii își pierd timpul să le rezolve, timp care ar putea fi folosit pentru alte lucruri.”
Soluții pentru cei care rulează un sistem 486
Unde îi lasă asta pe cei care rulează un sistem 486, indiferent de motiv? Pot rula versiuni mai vechi ale kernelului Linux și distribuții Linux. Ar putea găsi recomandări pentru distribuții minuscule precum MenuetOS, KolibriOS și Visopsys, dar toate trei necesită cel puțin un Pentium. Pot rula FreeDOS. S-ar putea să scape cu descendentul OS/2, ArcaOS. Există unii care au modificat Windows XP pentru a rula pe procesoare 486 și, sperăm, nu vor conecta aceste dispozitive la internet. Distribuțiile mai vechi, cum ar fi Debian 3.0 și Ubuntu 10.04, vor rula în continuare chiar și pe procesoare x386. Există, de asemenea, câteva distribuții Linux specializate, cum ar fi MuLinux, concepute special pentru a rula pe hardware vintage din anii 1980. Dacă alegeți să încercați oricare dintre aceste căi, totuși, amintiți-vă că o veți face fără niciunul dintre patch-urile de securitate lansate de la ultima actualizare a kernel-urilor lor.
Însă, dacă sunteți suficient de dedicat rulării unui sistem 486 în 2025, probabil că sunteți suficient de ingenios pentru a găsi copii ale software-ului destinat sistemului respectiv. Un lucru este legat de computere – nu te oprești niciodată din învățat.