Microsoft colaborează cu Western Digital pentru a recupera metale rare din hard diskurile scoase din uz din centrele de date

Microsoft colaborează cu Western Digital pentru a recupera metale rare din hard diskurile scoase din uz din centrele de date
Photo by Azamat Esenaliev on Pexels

Inițiativa se concentrează pe hard diskurile din centrele de date pentru recuperarea elementelor rare

Un nou program pilot de la Microsoft și Western Digital a demonstrat o metodă inovatoare de reciclare a elementelor rare (REE) de pe hard diskurile scoase din uz anunță DataCentreMagazine.

Inițiativa, dezvoltată în colaborare cu Critical Materials Recycling (CMR) și PedalPoint Recycling, a recuperat cu succes aproape 90% din oxizii de metale rare și aproximativ 80% din masa totală de materie primă de pe unitățile scoase din uz și componentele aferente.

Esențiale pentru infrastructura centrelor de date în cloud, hard diskurile (HDD-urile) sunt dispozitive complexe care combină știința materialelor, ingineria mecanică și fizica. Ca parte a inovației lor, HDD-urile utilizează o gamă de elemente de metale rare (REE), precum neodim (Nd), praseodim (Pr) și disprosiu (Dy), apreciate pentru proprietățile lor magnetice, pentru a ajuta HDD-urile să citească și să scrie cu precizie datele. Cu toate acestea, metodele tradiționale de reciclare recuperează doar o fracțiune din aceste materiale valoroase, adesea omițând complet pământurile rare, ceea ce duce la deșeuri inutile.

Împreună, companiile au transformat aproximativ 24.000 de kilograme de HDD-uri sfărâmate, suporturi de montare și alte materiale în materiale critice de mare valoare, reducând în același timp semnificativ impactul asupra mediului. Acest proces inovator de creare a unui nou ecosistem avansat de sortare cu un proces ecologic, non-acid, nu numai că recuperează elemente rare esențiale, dar extrage și metale precum aurul (Au), cuprul (Cu), aluminiul (Al) și oțelul, reintroducându-le în lanțul de aprovizionare, sprijinind industriile care se bazează pe aceste resurse – cum ar fi vehiculele electrice, turbinele eoliene și electronica avansată.

Western Digital, Microsoft și alții colaborează într-un program de recuperare a elementelor rare și reciclare circulară

Intenția companiilor este ca atunci când va fi extins la nivel mondial, acest nou proces de reciclare ar putea returna o mulțime de pământuri rare recuperate în rezerva de aprovizionare a SUA, reducând drastic nevoia de exploatare a materialelor virgine, dăunătoare oamenilor și planetei. Astăzi, cea mai mare parte a producției primare (>85%) de oxid de metale rare are loc în afara SUA.

Potrivit Life Cycle Analysis, se estimează o reducere de 95% a emisiilor de gaze cu efect de seră în comparație cu practicile tradiționale de minerit și procesare. Prin efectuarea întregului proces de producție a minereuri rare la nivel intern, programul minimizează emisiile generate de transport.

Efectele în cascadă pot fi semnificative. Permițând industriilor să acceseze materiale de înaltă puritate, provenite din surse mai sustenabile, acest program poate reduce amprenta de mediu nu numai a centrelor de date, ci și a industriilor care depind de elemente de minereuri rare.

„Acesta este un efort extraordinar din partea tuturor părților implicate. Acest program pilot a demonstrat că o gestionare a sfârșitului de viață (EOL) durabilă și viabilă din punct de vedere economic pentru HDD-uri este realizabilă”, a declarat Chuck Graham, vicepreședinte corporativ al departamentului de aprovizionare în cloud, lanț de aprovizionare, sustenabilitate și securitate la Microsoft. „HDD-urile sunt vitale pentru infrastructura centrelor noastre de date, iar promovarea unui lanț de aprovizionare circular este un obiectiv central pentru Microsoft. Suntem mândri să facem parte din această inițiativă alături de partenerii noștri, creând oportunități de reutilizare și reciclare a materialelor, de reducere a deșeurilor și de diminuare a impactului emisiilor de carbon în întreaga industrie.”

Tehnologie de reciclare fără acid

Tehnologia de reciclare prin dizolvare (ADR) fără acid, ecologică, utilizată în acest proiect, a fost inventată și dezvoltată inițial la Centrul de Inovație pentru Materiale Critice (CMI). „Extinderea tehnologiei ADR de la scară de laborator la scară demonstrativă în doar opt ani este o dovadă a muncii incredibile depuse de echipa de la CMR. Acest proiect este semnificativ deoarece materia primă pentru HDD va continua să crească la nivel global, pe măsură ce inteligența artificială continuă să stimuleze cererea de stocare de date pe HDD. CMI este mândră că a sprijinit dezvoltarea inițială, împreună cu Laboratorul Național Ames, pentru a sprijini creșterea și acoperirea acestui program ca o abordare verde viabilă pentru recuperarea elementelor din pământuri rare folosind o chimie ecologică”, a declarat Tom Lograsso, directorul CMI.

Microsoft își extinde programul Centre Circulare

Microsoft a atins o rată de reutilizare și reciclare de 90,9% pentru servere și componente în 2024, depășind obiectivul său de 90% cu un an înainte de termen.

Realizarea face parte din strategia mai amplă de sustenabilitate a companiei, care include atingerea obiectivului de zero deșeuri până în 2030. Ca parte a acestui proces, a implementat o strategie a Centrelor Circulare, axată pe procesarea hardware-ului dezafectat al centrelor de date pentru a maximiza reutilizarea și recuperarea componentelor.

De la lansarea primei sale unități din Amsterdam în 2020, Microsoft s-a extins în locații din SUA, Irlanda și Singapore, cu noi centre planificate pentru Cardiff, Țara Galilor, precum și pentru New South Wales, Australia și San Antonio, Texas.

Microsoft raportează că a reutilizat cu succes peste 3,2 milioane de componente prin canale interne și externe în 2024, reprezentând o creștere de 30% a recuperării valorii prin programul său Centre Circulare.

Centrele sortează, testează și canalizează serverele și componentele pentru reutilizare internă, revânzare sau donație către academii de formare profesională. Aceste facilități asigură o a doua viață a echipamentelor, acolo unde este posibil, creând în același timp oportunități economice în comunitățile locale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...