Microsoft eliberează WSL – subsistemul Windows pentru Linux, și îl face open-source

Microsoft eliberează WSL - subsistemul Windows pentru Linux, și îl face open-source
Photo by trazika on Pixabay

Microsoft deschide codul WSL pentru membrii comunității

Microsoft își lansează subsistemul Windows pentru Linux (WSL- Windows Subsystem for Linux) în open-source, deschizând codul pentru ca membrii comunității să poată contribui la acesta.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

După lansarea WSL pentru Windows 10 în urmă cu aproape nouă ani, în actualizarea aniversară Windows 10 din 2016, Microsoft a depus eforturi de mai mulți ani pentru a lansa open-source funcția care permite un mediu Linux în Windows, conform ArsTechnica.

De atunci, compania a îmbunătățit constant WSL, îmbunătățind performanța, facilitând instalarea și utilizarea acestuia și adăugând funcții precum suport pentru GPU și audio. Dar astăzi, ca parte a conferinței sale pentru dezvoltatori Build, Microsoft a anunțat că va lansa aproape tot WSL în open-source, închizând chiar primul ticket pe care noul proiect WSL de atunci a atras-o pe Github în 2016.

Codul WSL este disponibil pe GitHub

Codul WSL este acum disponibil pe GitHub, permițând dezvoltatorilor să îl descarce și să îl construiască din sursă, să participe la remedieri sau chiar să adauge noi funcții. Comunitatea WSL nu a avut acces la codul sursă al Microsoft în trecut, dar acest lucru nu i-a împiedicat să aducă contribuții care au condus la îmbunătățirea WSL de-a lungul anilor.

„WSL nu ar fi putut fi niciodată ceea ce este astăzi fără comunitatea sa”, scrie Pierre Boulay, inginer senior de software la Microsoft, în postarea de pe blogul companiei. „Am văzut cât de mult a contribuit comunitatea la WSL fără acces la codul sursă și abia așteptăm să vedem cum va evolua WSL acum, când comunitatea poate face contribuții directe la codul proiectului.”

Două elemente ale WSL rămân cu sursă închisă deocamdată

Doar două elemente ale WSL rămân cu sursă închisă deocamdată: un driver de kernel lxcore.sys utilizat pentru WSL 1 (versiunea inițială a WSL care este încă acceptată, deși noile instalări au implicit WSL 2 din 2019); și fișierele p9rdr.sys și p9np.dll care gestionează redirecționarea sistemului de fișiere de la Windows la Linux (cu alte cuvinte, făcând astfel încât Windows să poată accesa cu ușurință sistemul de fișiere Linux). Microsoft nu a închis ușa open-source-ului acestor componente, dar nici nu a spus dacă sau când intenționează să le facă open-source.

Sistemul de virtualizare WSL permite accesarea Linux direct din Windows

Deși WSL folosește unele dintre aceleași tehnologii ca mașinile virtuale, viteza WSL, utilizarea redusă a resurselor și integrarea cu Windows îl fac mult mai ușor de instalat și utilizat decât mașinile virtuale tradiționale care mențin o separare mai mare între sistemul de operare gazdă și cel oaspete.

În jurul lansării Windows 11 în 2021, Microsoft a făcut din WSL ceva ce se instala și se actualizează prin Microsoft Store, mai degrabă decât ceva încorporat în sistemul de operare, facilitând adăugarea de noi funcții fără a necesita potențiala întrerupere a unei actualizări complete Windows (și, de asemenea, facilitând open-source-ul codului fără a posta codul sursă pentru alte părți ale Windows).

Microsoft mărește lista distribuțiilor Linux suportate de WSL

Aceasta nu este singura îmbunătățire majoră pe care Microsoft a contribuit la lansarea recentă pentru WSL. La începutul acestei luni, compania a anunțat că Fedora este acum o distribuție WSL acceptată oficial, alăturându-se Ubuntu (încă implicit) și o serie de alte distribuții. Arch Linux a devenit, de asemenea, o distribuție acceptată oficial în aprilie; Atât Fedora, cât și Arch profită de schimbările anunțate de Microsoft anul trecut pentru a facilita construirea de noi distribuții WSL.

Utilizatorii de Windows pot instala WSL alegând o distribuție din Microsoft Store sau deschizând o fereastră din linia de comandă și tastând wsl –install. Utilizatorii pot instala mai multe distribuții simultan și pot comuta între ele în funcție de ceea ce rulează sau testează; tastând wsl –list –online în linia de comandă, veți vedea, de asemenea, toate distribuțiile pe care Microsoft le acceptă oficial, dacă nu doriți să utilizați Ubuntu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...