Google speră să încheie un acord cu Apple până la jumătatea acestui an pentru a include tehnologia sa de inteligență artificială Gemini pe noile telefoane, a declarat miercuri CEO-ul Sundar Pichai în cadrul unui proces antitrust la Washington, scrie Reuters.
Pichai a depus mărturie în apărarea Alphabet împotriva propunerilor Departamentului de Justiție al SUA (DOJ), care includ încetarea acordurilor lucrative cu Apple, Samsung, AT&T și Verizon pentru a fi motorul de căutare implicit pe noile dispozitive mobile.
În timpul interogatoriului condus de avocata DOJ Veronica Onyema, Pichai a declarat că, deși Google nu are încă un acord cu Apple pentru a include Gemini AI pe iPhone, Pichai a discutat cu CEO-ul Apple, Tim Cook, despre această posibilitate anul trecut.
O potențială înțelegere în acest an ar include Gemini AI de la Google în Apple Intelligence, setul propriu de funcții AI al Apple, a spus Pichai.
Google intenționează, de asemenea, să experimenteze includerea de reclame în aplicația Gemini, a spus Pichai.
Procurorii au încercat să ilustreze modul în care Google ar putea extinde dominația sa în domeniul căutării online la AI. Google și-a menținut monopolul în parte prin plata a miliarde de dolari către operatorii de telefonie mobilă și producătorii de smartphone-uri, a decis anul trecut judecătorul federal Amit Mehta.
Judecătorul analizează în prezent măsurile pe care Google ar trebui să le ia pentru a restabili concurența. Rezultatul cazului ar putea remodela fundamental internetul, înlăturând potențial Google din poziția de portal de referință pentru informații online.
Departamentul Justiției și o largă coaliție de procurori generali ai statelor fac presiuni pentru adoptarea unor măsuri corective, printre care obligarea Google să vândă browserul web Chrome, interzicerea plății pentru a fi motorul de căutare implicit și obligarea companiei să partajeze datele de căutare cu concurenții.
Dispozițiile privind partajarea datelor ar descuraja Google să investească în cercetare și dezvoltare, a declarat Pichai miercuri.
Dispozițiile care ar obliga compania să partajeze indexul său de căutare și datele privind interogările de căutare sunt „extraordinare” și echivalează cu „cedarea de facto a proprietății noastre intelectuale legate de căutare”, a afirmat Pichai.
„Ar fi trivial să se realizeze inginerie inversă și să se construiască efectiv motorul de căutare Google din exterior”, a spus el.
Acest lucru ar face „imposibilă investiția în cercetare și dezvoltare așa cum am făcut-o în ultimele două decenii”, a adăugat Pichai.
Google a declarat că intenționează să facă apel după ce judecătorul va pronunța o hotărâre definitivă.