Victorie în justiție pentru Epic Games: Apple a încălcat ordinul privind reformarea App Store, decide in judecător din SUA: „Încercările continue de a interfera cu concurența nu vor fi tolerate”

App Store
Photo by James Yarema on Unsplash

Apple a încălcat un ordin al unui tribunal american care impunea producătorului de iPhone să permită o concurență mai mare pentru descărcarea de aplicații și metodele de plată în magazinul său de aplicații App Store, iar decizia va fi trimisă procurorilor federali, a decis miercuri un judecător federal din California, relatează Reuters.

Judecătoarea federală Yvonne Gonzalez Rogers din Oakland a declarat într-o hotărâre de 80 de pagini că Apple nu a respectat ordinul anterior, impus într-un proces antitrust intentat de producătorul „Fortnite”, Epic Games.

„Încercările continue ale Apple de a interfera cu concurența nu vor fi tolerate”, a declarat Gonzalez Rogers. Ea a adăugat: «Acesta este un ordin, nu o negociere. Nu există a doua șansă odată ce o parte ignoră în mod intenționat o hotărâre judecătorească».

Gonzalez Rogers a trimis ordinul către  Apple și unuia dintre directorii săi, Alex Roman, vicepreședinte financiar, dar și procurorilor federali pentru o anchetă penală privind comportamentul lor în acest caz.

Roman a depus mărturie despre măsurile luate de Apple pentru a se conforma ordinului judecătorului, care erau „pline de informații eronate și minciuni sfruntate”, a scris judecătorul.

Apple a declarat într-un comunicat că „nu suntem de acord cu decizia. Vom respecta ordinul instanței și vom face apel”.

Directorul executiv al Epic Games, Tim Sweeney, a calificat ordinul judecătorului drept o victorie importantă pentru dezvoltatori și consumatori.

„Obligă Apple să concureze cu alte servicii de plată în loc să le blocheze, și asta am vrut noi de la început”, a declarat Sweeney reporterilor.

Sweeney a spus că Epic Games va încerca să readucă Fortnite în App Store săptămâna viitoare. În 2020, Apple a închis contul Epic după ce compania a permis utilizatorilor de iPhone să navigheze în afara ecosistemului Apple pentru a obține oferte de plată mai bune.

Epic a acuzat Apple că a împiedicat concurența pentru descărcarea aplicațiilor și că a perceput comisioane excesive pentru achizițiile din aplicații.

Gonzalez Rogers a constatat în 2021 că Apple a încălcat o lege californiană privind concurența și a ordonat companiei să acorde dezvoltatorilor mai multă libertate de a direcționa utilizatorii aplicațiilor către alte opțiuni de plată.

Anul trecut, Apple nu a reușit să convingă Curtea Supremă a SUA să anuleze ordinul judecătoresc.

Epic Games a declarat în martie 2024 că Apple încalcă „în mod flagrant” ordinul judecătoresc, inclusiv prin impunerea unei noi taxe de 27% dezvoltatorilor de aplicații atunci când clienții Apple finalizează achiziția unei aplicații în afara App Store. Apple percepe dezvoltatorilor o comision de 30% pentru achizițiile efectuate în App Store.

Apple a început, de asemenea, să afișeze mesaje care avertizează clienții cu privire la potențialul pericol al linkurilor externe, pentru a descuraja plățile care nu sunt efectuate prin Apple, a susținut Epic Games, calificând noul sistem al Apple drept „inutil din punct de vedere comercial”.

Apple a negat orice încălcare a legii. Într-un document depus la tribunal pe 7 martie, compania i-a comunicat judecătoarei Gonzalez Rogers că a depus „eforturi considerabile” pentru a se conforma ordinului judecătoresc, „păstrând în același timp caracteristicile fundamentale ale modelului de afaceri al Apple și protejând consumatorii”.

Gonzalez Rogers a sugerat într-o audiere anterioară că modificările aduse de Apple la App Store nu aveau alt scop „decât acela de a sufoca concurența”.

În hotărârea de miercuri, Gonzalez Rogers a declarat că Apple are interdicția imediată de a împiedica dezvoltatorii să comunice cu utilizatorii, iar compania nu trebuie să perceapă noua comision pentru achizițiile efectuate în afara aplicației.

Ea a afirmat că Apple nu poate să îi ceară să suspende hotărârea „având în vedere întârzierile repetate și gravitatea conduitei”. Ea nu s-a pronunțat cu privire la oportunitatea deschiderii unei proceduri penale.

„Va fi de competența puterii executive să decidă dacă Apple trebuie să fie privată de beneficiile obținute în urma încălcării legii, pe lângă orice sancțiune menită să descurajeze abaterile viitoare”, a scris judecătoarea.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...