Avertisment pentru Europa și lumea întreagă / Graba de a renunța la cărbune conduce țările în „capcana gazului”

Mină de cârbune
Photo by Dominik Vanyi on Unsplash

După decizia din 2015 de la Paris de a reduce emisiile de carbon, multe țări au renunțat rapid la cărbune, considerat cel mai poluant combustibil. În acest context, gazul natural a fost văzut drept o soluție de tranziție, deoarece emite aproape jumătate din carbonul produs de cărbune. Însă un nou studiu atrage atenția asupra unui efect nedorit: dependența de gaz poate împiedica investițiile în energia regenerabilă și poate duce pe termen lung la creșterea emisiilor, fenomen numit „capcana gazului”, anunță TechXplore.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Cum se naște „capcana gazului”

Profesorul Bård Harstad de la Stanford și Katinka Holtsmark de la Universitatea din Oslo au arătat că, prin scăderea prețurilor gazului natural, țările devin mai puțin motivate să investească în surse regenerabile — care necesită timp și bani pentru dezvoltare. Astfel, deși gazul pare o soluție mai curată pe termen scurt, el întârzie trecerea către o energie cu adevărat verde.

„Cu cât țările încearcă mai mult să elimine cărbunele, cu atât produc mai mult gaz, ceea ce reduce investițiile în energie regenerabilă,” explică Harstad. „Ironia este că grija pentru climă poate duce la mai multe emisii pe termen lung”.

Soluții pentru evitarea capcanei

Pentru a evita acest efect negativ, autorii recomandă reglementarea producției de gaze naturale. Ei propun ca țările exportatoare să investească masiv în energie verde, în special acolo unde construcția este ieftină.

Impunerea unor taxe și limitări asupra explorării de noi zăcăminte de gaze, pentru a reduce producția viitoare și a încuraja investițiile în regenerabile, precum și crearea unei coaliții internaționale a producătorilor de gaze, similară OPEC, pentru a gestiona prețurile și a reduce competiția nesănătoasă cu cărbunele.

Un avertisment pentru Europa și lumea întreagă

Analiza arată că Europa se confruntă deja cu această problemă, în timp ce în Asia, unde încă se deschid noi mine de cărbune, „capcana gazului” nu s-a manifestat pe scară largă. Pe măsură ce mai multe țări își asumă obiective climatice ambițioase, riscul de a cădea în această capcană crește.

„Capcana gazului nu este inevitabilă, dar avem nevoie de politici clare pentru a o evita. „Altfel, graba de a renunța la cărbune ar putea împiedica tranziția reală către energia curată” spune Harstad.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...