Un nou studiu condus de Universitatea California San Diego arată că China trebuie să genereze mai mult de jumătate din energia electrică din surse eoliene și solare până în 2035, pentru a se alinia obiectivelor climatice globale. Cercetarea oferă recomandări esențiale pentru noile angajamente climatice pe care țara urmează să le prezinte, potrivit TechXplore.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Studiul, publicat în Cell Reports Sustainability, apare într-un moment în care toate țările trebuie să depună un nou set de planuri climatice pe cinci ani – Contribuțiile Naționale Determinate (NDC), impuse de Acordul de la Paris. Termenul inițial de depunere a fost amânat, însă planurile sunt așteptate în curând. În special, NDC-ul Chinei pentru 2035 este văzut ca un punct cheie pentru succesul global în limitarea încălzirii sub 2°C.
Michael Davidson, autorul principal, subliniază rolul crucial al Chinei în lupta globală împotriva schimbărilor climatice: „China reprezintă aproximativ 30% din emisiile globale, mai mult decât dublul următorului mare emițător, SUA. Deciziile pe care le va lua China în următorii ani vor fi decisive pentru întreaga planetă”.
Creșterea energiei eoliene și solare în mixul energetic
Pentru a respecta angajamentele climatice, studiul recomandă ca până în 2035 energia eoliană și solară să acopere 56% din producția totală de electricitate a Chinei, comparativ cu 18% în 2024. Adăugând și hidroenergia, energia nucleară și biomasa, energia curată ar trebui să reprezinte aproape 80% din mixul energetic.
Acest lucru ar reduce drastic dependența Chinei de combustibilii fosili, scăzând generarea pe bază de cărbune și gaz la doar 20% până în 2035.
Ținte clare pentru capacitatea de energie regenerabilă
Cercetătorii recomandă ca China să instaleze între 2.910 și 3.800 GW de capacitate eoliană și solară până în 2035, față de 1.200 GW în prezent. Pentru a atinge această țintă, China ar trebui să adauge anual între 120 și 220 GW de energie regenerabilă – un obiectiv deja depășit în 2024, când au fost instalate 357 GW.
„Aceste ținte sunt realiste și pragmatice, chiar mai puțin ambițioase decât ritmul de creștere pe care China l-a avut deja”, declară Davidson.
Un model clar pentru politicile viitoare
Studiul folosește modele detaliate pentru a identifica cele mai bune locații pentru fermele eoliene și solare, ținând cont de constrângeri tehnice și incertitudini economice. Rezultatul este un traseu ambițios, dar realizabil, pentru decarbonizarea sectorului energetic chinez.
Pe măsură ce alte țări își actualizează propriile planuri climatice, deciziile Chinei vor influența ambiția și viteza tranziției globale către energie curată. Studiul oferă un reper bazat pe date care poate ghida politicile nu doar la Beijing, ci și în alte capitale interesate de dezvoltarea energiei regenerabile.