Echipajul din India, Polonia, Ungaria și SUA revine de pe SSI / Aterizare reușită în largul Floridei

Fotografie efectuată de pe Stația Spațială Internațională
Taking Pictures From Space (NASA, 09/08/09)” by NASA’s Marshall Space Flight Center is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Fosta astronaută a NASA Peggy Whitson, devenită astronaut privat, a amerizat în siguranţă în Pacific, marţi dimineaţă, după a cincea sa misiune la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Ea a călătorit alături de colegi din India, Polonia şi Ungaria, aflaţi la prima misiune a ţărilor lor pe ISS, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, care a transportat echipajul alcătuit din patru membri, a amerizat în siguranţă, cu ajutorul paraşutelor, în largul coastelor statului american California, în jurul orei locale 02:30 (09:30 GMT), după o reintrare fulgerătoare în atmosfera terestră care a încheiat o coborâre de 22 de ore de pe orbită.

Zborul de întoarcere a încheiat cea de-a patra misiune pe ISS organizată de startup-ul Axiom Space, cu sediul în Texas, în colaborare cu SpaceX, compania privată producătoare de rachete a miliardarului Elon Musk.

Revenirea pe Pământ a capsulei a fost transmisă în direct prin intermediul unui webcast comun SpaceX-Axiom.

Reintrare în atmosferă și măsuri de protecție

Două seturi de paraşute, vizibile în întuneric cu ajutorul camerelor în infraroşu, au încetinit coborârea finală a capsulei până la aproximativ 24 km/h înainte de amerizarea în largul oraşului San Diego.

Cu câteva minute înainte, capsula a trecut ca un meteorit mecanic prin atmosfera joasă a Pământului, generând suficientă căldură în urma frecării pentru ca temperaturile din exterior să crească până la 1.927 de grade Celsius. Costumele de zbor ale astronauţilor sunt concepute pentru a le menţine temperatura în timp ce cabina se încălzeşte.

O veterană în fruntea echipajului internațional

Echipajul Axiom-4 a fost condus de Peggy Whitson, în vârstă de 65 de ani, care s-a retras din activitatea în cadrul NASA în 2018, după o carieră de pionierat.

De-a lungul carierei, Whitson a devenit prima femeie astronaut-şef a agenţiei spaţiale americane şi prima femeie aflată la comanda unei misiuni la bordul ISS.

În prezent directoare pentru zboruri spaţiale cu echipaj uman în cadrul Axiom, ea are la activ 675 de zile petrecute în spaţiu – un record pentru SUA – acumulate în cursul a trei misiuni NASA şi a unui zbor în spaţiu în postura de comandant al echipajului Axiom-2, în 2023. Ultima sa misiune la comanda Axiom-4 îi va prelungi recordul cu încă aproximativ trei săptămâni.

Primele zboruri spațiale ale Indiei, Poloniei și Ungariei pe ISS

Echipajul Axiom-4 a fost completat de Shubhanshu Shukla, de 39 de ani, din India, Slawosz Uznanski-Wisniewski, de 41 de ani, din Polonia şi de Tibor Kapu, de 33 de ani, din Ungaria.

Cei patru au revenit pe Pământ cu probe ştiinţifice rezultate în urma a peste 60 de experimente efectuate în condiţii de microgravitaţie în timpul misiunii de 18 zile la bordul ISS.

Pentru India, Polonia şi Ungaria, misiunea a marcat primul zbor spaţial cu echipaj uman al fiecăreia dintre aceste ţări în peste 40 de ani şi prima misiune în care astronauţi din aceste ţări participă la programele spaţiale ale guvernelor lor la bordul ISS.

Lansare de la Cape Canaveral și întâlnirea cu echipajul ISS

Supranumită „Grace” de echipajul său, noua capsulă Axiom-4 a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA, de la Cape Canaveral din Florida, la 25 iunie.

Cei patru au fost întâmpinaţi la bordul ISS de cel mai recent echipaj rotativ al staţiei, format din şapte ocupanţi – trei astronauţi americani, un japonez şi trei cosmonauţi ruşi.

  • TechRider este o redacție dinamică, specializată în știri și analize despre tehnologie, gadgeturi și inovații. Echipa sa de jurnaliști pasionați oferă conținut relevant și actualizat, acoperind subiecte de la inteligența artificială la recenzii de produse, într-un stil accesibil și captivant pentru publicul român.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...