Energia solară a devenit principala sursă de electricitate a Europei în luna iunie

Panouri fotovoltaice
Credit foto: Isaac74 / Alamy / Profimedia

Energia solară a devenit, pentru prima dată, principala sursă de electricitate a Uniunii Europene în luna iunie, marcând un moment istoric în tranziția energetică a continentului, potrivit unui raport publicat de think tank-ul britanic Ember, citat de TechXplore.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Datele centralizate arată că panourile solare au generat 22,1% din electricitatea consumată în UE luna trecută, depășind astfel energia nucleară (21,8%) și cea eoliană (15,8%). Gazele naturale au reprezentat 14,4% din producție, iar hidroenergia 12,8%.

Producția de energie eoliană a atins un nou maxim la nivel european

„Cel puțin 13 state membre au stabilit noi recorduri de producție solară în iunie”, a precizat Ember, subliniind ritmul accelerat în care energiile regenerabile câștigă teren în fața surselor convenționale.

De asemenea, producția de energie eoliană a atins un nou maxim la nivel european, iar cărbunele a înregistrat cel mai scăzut nivel din istorie în mixul energetic continental: doar 6,1%, în scădere de la 8,8% în iunie 2024.

Tranziția energetică a Europei rămâne vulnerabilă

Cu toate acestea, utilizarea cărbunelui în prima jumătate a anului 2025 a fost ușor mai ridicată decât în perioada similară din 2024, din cauza creșterii cererii de electricitate. Ember estimează că, în primele șase luni ale anului, consumul de energie electrică în UE a crescut cu peste 2% față de anul precedent.

Raportul subliniază că, în pofida progreselor înregistrate de sursele regenerabile, tranziția energetică a Europei rămâne vulnerabilă în fața unor factori precum creșterea cererii, instabilitatea climatică și întârzierile în dezvoltarea infrastructurii verzi.

  • Adrian Nicolae este jurnalist și scriitor specializat în știință, cu un doctorat în arheologie preistorică și peste două decenii de experiență în presa scrisă și digitală. A început în redacția Ziarului Financiar, a condus apoi site-ul Descoperă.ro ca redactor-șef, iar mai târziu a fost editor la revista Știință și Tehnică. Ulterior a coordonat pagina de știință de la HotNews. Din 2025 s-a alăturat echipei TechRider, divizie a G4Media, acolo unde semnează materiale de specialitate în domeniul științific. În paralel, a creat pagina de Facebook „O mică doză de cultură generală”, un proiect de popularizare a științei în cheie relaxată, al cărui succes i-a depășit toate așteptările. Alergic la exprimările scorțoase, preferă să lase știința să vorbească. Iar pentru el, știința e, pur și simplu, cea mai fascinantă poveste spusă vreodată.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...