Europa vrea să-și rupă dependența de tehnologia americană

Harta Uniunea Europeana și Statele Unite
ID 343463461 | American © Tomasragina | Dreamstime.com

Pe fondul relațiilor transatlantice tot mai tensionate și al revenirii lui Donald Trump la putere, apelurile pentru ca Europa să devină independentă de tehnologia americană devin tot mai puternice, relatează AFP, citată de TechXplore.

De la Microsoft la Meta, Apple și Uber, de la cloud computing la inteligență artificială, mare parte din tehnologia folosită zilnic de europeni este de origine americană.

Deși riscurile acestei dependențe au fost dezbătute încă dinainte de noul mandat al lui Trump, acum Europa devine tot mai hotărâtă: favorizează companiile europene în contractele publice și susține dezvoltarea unor alternative locale la serviciile americane.

Tensiuni comerciale și urgență strategică

În contextul în care Trump impune noi tarife vamale Europei, iar UE amenință cu o taxă pe giganții tech din SUA, dacă nu se ajunge la un acord pentru evitarea unui război comercial, sentimentul de urgență devine tot mai pronunțat.

„Trebuie să ne dezvoltăm propriile capacități tehnologice”, a declarat comisarul european pentru tehnologie, Henna Virkkunen, identificând trei domenii esențiale: inteligența artificială, tehnologia cuantică și semiconductori.

Temerea principală este că, dacă relațiile cu Washingtonul se deteriorează și mai mult, SUA ar putea folosi dominația sa digitală ca armă împotriva Europei—mai ales în contextul în care administrația Trump vizează în mod direct regulile europene din domeniul tehnologiei.

Piața dominată de SUA

Datele sunt concludente: aproximativ două treimi din piața europeană de cloud este controlată de Amazon, Microsoft și Google. Furnizorii europeni de cloud au scăzut constant, ajungând la doar 13% din piață în 2022.

Importurile europene de tehnologie înaltă din SUA au reprezentat 23% din total în 2023, al doilea cel mai mare procent după China—incluzând tehnologii din domeniul aerospațial, farmaceutic, smartphone-uri și cipuri.

Oficialii europeni nu cred că o rețea socială continentală ar putea concura cu Facebook sau X, dar în domeniul inteligenței artificiale, consideră că „jocul este încă deschis”.

UE promovează o „preferință europeană” în achizițiile publice din sectoarele critice, pentru a stimula companiile de AI locale. „Este esențial să oferim stimulente pentru a cumpăra produse europene”, spune Benjamin Revcolevschi, directorul OVHcloud, lider francez în servicii cloud.

Suveranitate tehnologică și investiții uriașe

Se discută tot mai mult și despre independența față de sistemele americane de plăți, precum Mastercard, Visa sau PayPal. Șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a pledat pentru o „ofertă europeană” care să concureze și cu sistemele chinezești, precum Alipay.

UE ia în calcul crearea unui sistem de plăți complet european, dar drumul spre suveranitate digitală necesită investiții colosale. Potrivit inițiativei EuroStack, crearea unui ecosistem tehnologic complet european (inclusiv AI) ar costa 300 de miliarde de euro până în 2035. Estimările unei asociații americane de industrie sunt și mai mari: peste cinci trilioane de euro.

Valori diferite, reguli diferite

Vicepreședintele SUA, JD Vance, a criticat regulamentele UE, acuzând blocul comunitar că sufocă inovația și dezavantajează companiile americane. Totuși, pentru mulți europeni, tocmai aceste reglementări—bazate pe valori precum protejarea vieții private—sunt un motiv în plus pentru a lupta pentru independența digitală.

După numeroase abuzuri comise de Big Tech-ul american, UE a impus legi stricte precum Digital Markets Act (DMA), Digital Services Act (DSA), iar în 2018 a introdus celebrul GDPR. În 2023, UE a adoptat și cele mai ample reglementări privind inteligența artificială din lume.

DMA, de exemplu, obligă giganții tech să le ofere utilizatorilor opțiunea de a alege browsere alternative, în loc să fie forțați să folosească implicit produsele Google sau Apple. Rezultatul? Creșteri semnificative în numărul de descărcări pentru browsere europene, cum este Vivaldi.

„Nu e vorba de anti-americanism”, spune Bruce Lawson, de la Vivaldi. „Este vorba de a ne elibera de dependența de o infrastructură care are o viziune diferită despre protecția datelor.”

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...