Fundația Gates va dispărea în 2045. Bill Gates cere ca fundația sa să își cheltuie toate fondurile până la acest termen

Bill Gates isi va dona averea
Sursa foto: Frédéric Legrand | Dreamstime.com

Fundația Bill & Melinda Gates, una dintre cele mai influente organizații filantropice din lume, își va încheia oficial activitatea în anul 2045. Anunțul a fost făcut de fondatorul ei, miliardarul și filantropul Bill Gates, care a declarat că intenționează să își doneze 99% din averea sa, estimată în prezent la 107 miliarde de dolari, în decursul următoarelor două decenii, relatează TechCrunch.

În total, fundația va cheltui peste 200 de miliarde de dolari până la închiderea sa. Decizia marchează o schimbare radicală față de planul anterior, care prevedea închiderea fundației la 20 de ani după moartea lui Gates.

Un moment personal și simbolic

„Această decizie vine într-un moment de reflecție pentru mine”, a scris Gates pe blogul său personal, Gates Notes. În 2024, Fundația Gates marchează 25 de ani de existență. Anul acesta ar fi fost și centenarul tatălui său, cel care l-a ajutat să pornească fundația. Tot în 2024, Microsoft, compania pe care a cofondat-o, împlinește 50 de ani, iar el va împlini 70 de ani în octombrie.

Gates vrea ca până în 2045, fundația să își fi atins obiectivele majore și să se închidă într-un mod organizat, după ce va fi investit în sănătate globală, educație, dezvoltare sustenabilă și egalitate de gen.

Una dintre cele mai mari donații din istorie

Dacă planul va fi dus la capăt, contribuția lui Gates va deveni a doua cea mai mare donație filantropică din istoria Statelor Unite, ajustată la inflație. Prima poziție i-ar reveni partenerului său și aliat de lungă durată în filantropie, Warren Buffett, a cărui avere este estimată la 160 de miliarde de dolari.

Fundația Gates a cheltuit deja peste 100 de miliarde de dolari în cei 25 de ani de existență, cu un accent deosebit pe combaterea malariei, a bolilor infecțioase și pe sprijinirea sistemelor de sănătate din țările în curs de dezvoltare.

Un răspuns la reculul ajutorului public american

Anunțul vine într-un moment de declin al angajamentului guvernului american în ceea ce privește ajutorul internațional. Administrația Trump a tăiat în mod semnificativ fondurile alocate agențiilor precum USAID, care administra anual peste 35 de miliarde de dolari.

În acest context, fundația Gates își propune să investească aproximativ 9 miliarde de dolari anual, până la închiderea sa în 2045, o sumă comparabilă cu bugetul multor agenții guvernamentale.

O nouă viziune asupra filantropiei

În loc să funcționeze la nesfârșit, ca multe fundații tradiționale, organizația lui Gates va urmări să maximizeze impactul pe termen scurt și mediu, investind masiv în soluții sustenabile și sisteme autonome care să continue să funcționeze și după ce fundația va dispărea.

„Vreau ca acești bani să fie folosiți acum, cât sunt în viață, pentru a face cât mai mult bine posibil. Nu are sens să îi păstrăm pentru totdeauna”, a spus Gates într-o declarație.

Cu această decizie, Bill Gates nu doar că își întărește poziția de lider global în filantropie, dar redefinește și modul în care marile averi pot fi mobilizate pentru a răspunde crizelor umanitare ale prezentului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...