Google și X, următoarele ținte ale Comisiei Europene în cadrul reglementărilor pentru Big Tech

Sediu Google
Sursa foto: Vuk Valcic/SOPA Images/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uniunea Europeană pregătește noi acțiuni împotriva giganților tehnologici, iar următoarele vizate ar putea fi Google și platforma X, deținută de Elon Musk. Potrivit unor surse citate de Reuters, Comisia Europeană analizează impunerea unor sancțiuni suplimentare în cadrul Digital Markets Act (DMA), legislația recent introdusă pentru limitarea abuzurilor de poziție dominantă în mediul digital.

Decizia vine în contextul în care Apple și Meta au fost deja amendate cu un total de 700 de milioane de euro pentru nerespectarea obligațiilor impuse de DMA.

Comisia a constatat că cele două companii au aplicat măsuri care întăresc dependența utilizatorilor și a firmelor de platformele lor, împiedicând concurența. „Apple și Meta nu s-au conformat cerințelor DMA (…) Toate companiile care operează în UE trebuie să respecte legile noastre și valorile europene”, a declarat comisara pentru concurență Teresa Ribera.

În cazul Google, Comisia analizează posibilitatea de a impune vânzarea unei părți din activitatea de publicitate digitală, pentru a răspunde îngrijorărilor legate de favorizarea propriilor servicii publicitare în detrimentul concurenței.

Ar fi prima dată când UE ar aplica o astfel de măsură într-un caz de concurență. Decizia ar putea fi influențată de o hotărâre recentă a unui tribunal american, care a stabilit că Google deține în mod ilegal o poziție dominantă în două piețe ale publicității online.

Zach Meyers, director de cercetare la Centre on Regulation in Europe (CERRE), a declarat că ancheta americană și solicitarea unei eventuale divizări a afacerii Google ar putea sprijini acțiunea UE: „Ar fi dificil pentru Comisie să renunțe la propria investigație atâta timp cât autoritățile americane nu impun măsuri care să răspundă și preocupărilor europene”.

La rândul său, europarlamentarul Andreas Schwab, raportorul DMA în Parlamentul European, a cerut Comisiei să rămână fermă: „Nu poate exista nicio marjă de interpretare în aplicarea legii, pentru că acest lucru ar afecta politica de concurență în ansamblu”.

În paralel, platforma X este investigată pentru presupuse încălcări ale Digital Services Act, o altă legislație recentă a UE privind conținutul online. Comisia a deschis cazul anul trecut, iar o decizie, cel mai probabil însoțită de o amendă, este așteptată în lunile următoare.

Deși valoarea actuală a amenzilor este mai mică decât în timpul mandatului predecesoarei comisarei Ribera, Margrethe Vestager, Comisia insistă că accentul este pus pe obținerea conformării companiilor, nu doar pe sancțiuni. „Testul real al DMA nu este dacă se aplică amenzi mari, ci dacă vom vedea schimbări semnificative în nivelul de concurență”, a spus Meyers.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...