Primul proiect hibrid eolian-solar offshore din lume, instalat în Marea Nordului, ar putea genera de până la cinci ori mai multă energie

sistem eolian offshore
Middelgrunden_wind_farm_2009-07-01_edit_filtered” by Slaunger is licensed under CC BY-SA 2.0

În Marea Nordului, la aproximativ 21 de kilometri de coasta Țărilor de Jos, a fost finalizată o etapă esențială din cadrul unui proiect inovator bazat pe surse regenerabile de energie: instalarea sistemului de ancorare pentru un parc solar plutitor, integrat într-o fermă eoliană offshore deja existentă.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Proiectul are loc în cadrul fermei eoliene Hollandse Kust Noord și reprezintă prima combinație din lume între producția de energie solară offshore și energie eoliană offshore, potrivit InterestingEngineering.

Sistemul de ancorare, furnizat de compania Oceans of Energy, va fixa panourile solare plutitoare în poziție și va permite conectarea acestora la o fundație de turbină eoliană din apropiere. Conform estimărilor, integrarea celor două surse de energie va permite o creștere semnificativă a producției electrice — de până la cinci ori mai mare — fără a fi necesară extinderea suprafeței utilizate pe mare.

Ferma eoliană Hollandse Kust Noord este operată de CrossWind, un joint venture între Shell și compania olandeză Eneco. Proiectul este activ din decembrie 2023, având o capacitate instalată de 759 MW și o producție anuală de cel puțin 3,3 TWh. Noua componentă solară este dezvoltată pentru a completa și optimiza această producție prin furnizarea unui flux mai constant de energie către rețea.

„Instalarea sistemului de ancorare este un moment de referință, fiind prima lucrare offshore efectivă a acestui proiect revoluționar,” a declarat Allard van Hoeken, fondator și CEO al Oceans of Energy. „Această combinație aduce un flux mai continuu de electricitate către uscat și înseamnă o creștere potențială a producției energetice de până la cinci ori, utilizând aceeași suprafață de mare.”

Oceans of Energy susține că este prima și singura companie care a dezvoltat un sistem solar offshore capabil să reziste mai mult de patru ani în condițiile dificile ale iernii din Marea Nordului, inclusiv valuri înalte și furtuni puternice. Această experiență a stat la baza proiectului de la Hollandse Kust Noord.

„Suntem foarte mulțumiți de calitatea designului, de execuția profesionistă și de cultura puternică de siguranță demonstrată de Oceans of Energy,” a declarat Jeroen van Loon, Offshore Solar Project Manager la CrossWind. „Instalarea ancorelor reprezintă un pas important în concretizarea acestui concept inovator de energie solară offshore integrată într-o fermă eoliană.”

La rândul său, Steve van Hulle, director al Boskalis Marine Services, companie implicată în operațiunile marine, a subliniat contribuția echipei sale: „Execuția proiectului a decurs fără probleme, cu siguranța ca prioritate, iar performanța excelentă a echipajului navei Princess a fost esențială pentru succesul acestui demers.”

Reprezentanții proiectului afirmă că, în contextul limitării spațiului terestru pentru panouri fotovoltaice, marea devine o alternativă viabilă și sustenabilă pentru extinderea producției de energie din surse regenerabile.

Proiectul de la Hollandse Kust Noord deschide astfel calea pentru noi dezvoltări hibride offshore, ce combină beneficiile energiei solare și eoliene în același perimetru marin.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...