Populaţia statelor membre UE a folosit intens internetul în scop cultural în anul 2024, cea mai frecventă activitate fiind urmărirea de programe TV sau conţinut video online, cum au declarat 79% dintre utilizatorii de internet, urmată de cititul online de ştiri, ziare şi reviste (70%), ascultarea sau descărcare de muzică (65%) şi jocurile sau descărcarea de jocuri (34%), arată datele publicate joi de Eurostat, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
În rândul statelor membre, cea mai mare pondere a utilizatorilor de internet care au declarat că urmăresc programe TV sau conţinut video online a fost înregistrată în Ţările de Jos şi Finlanda (ambele cu 96%) şi Cipru (94%). La polul opus, cele mai mici ponderi au fost înregistrate în România (44%), Bulgaria (55%) şi Slovacia (63%).
Cititul de ştiri online (de pe site-uri, ziare şi reviste) a fost declarată de 91% din utilizatorii de internet din Cehia, 90% în Finlanda şi 89% în Cipru. În contrast, cele mai mici ponderi au fost înregistrate în România (50%), Franţa (56%) şi Italia (62%).
De asemenea, datele Eurostat mai arată că peste o treime (36%) dintre utilizatorii de internet din UE au achiziţionat, în 2024, cel puţin un fel de bunuri şi servicii culturale online. Cele mai populare au fost abonamentele, în special la serviciile de streaming de filme, seriale şi evenimente sportive (30%) şi la serviciile de streaming de muzică (21%). Un sfert dintre utilizatorii de internet (25%) au cumpărat bilete la evenimente.
Tot în 2024, 16% din utilizatorii de internet în UE au cumpărat cărţi, reviste sau ziare online şi 7% au cumpărat e-book-uri şi audio book-uri.