Apple vede în AI un pericol existențial, iPhone ar putea dispărea peste 10 ani

Apple vede în AI un pericol existențial, iPhone ar putea dispărea peste 10 ani
Photo by Vinoth Ragunathan on Unsplash

Este prima dată când o figură publică din cadrul Apple anunță sfârșitul iPhone-ului din cauza inteligenței artificiale

Eddy Cue, vicepreședintele senior al Apple, a sugerat, conform Bloomberg, că s-ar putea să nu mai avem nevoie de un iPhone peste zece ani. Acest lucru reflectă un raport din 2019, în care directorii companiei au fost citați spunând același lucru – tot cu un interval de timp de aproximativ un deceniu.

Aceasta este prima dată când o figură publică din cadrul Apple face aluzie la sfârșitul iPhone-ului din cauza inteligenței artificiale. Eddy Cue nu știe ce va înlocui în cele din urmă iPhone-ul, dar este clar că firma trebuie să rămână deschisă posibilităților viitoare.

Unul dintre „cele mai bune lucruri” pe care Apple le-a făcut vreodată este să facă iPod-ul demodat, a spus el. „Am distrus singuri iPod-ul cu iPhone-ul”, a spus Cue. „Majoritatea companiilor au dificultăți în a se sinucide atunci când apare o tehnologie nouă, pentru că ți-e frică, de ce ai distruge gâsca de aur, într-un fel. Și astfel, ceea ce văd în general este că apar tehnologii noi, se formează companii noi, iar operatorii existenți au dificultăți cu asta.” Desigur, directorii care depun mărturie în aceste instanțe încearcă tot posibilul să nu facă companiile lor să pară niște giganți care au nevoie de reglementare (și dezmembrare). Și iPhone-ul este încă generator major de venituri. În rezultatele financiare ale Apple pentru trimestrul 2 din 2025, primele trei luni ale anului, 49,1% din veniturile companiei, în valoare de 95,4 miliarde de dolari, au provenit direct de la iPhone.

Serviciile au reprezentat un procent mare din veniturile Apple, crescând la aproape 28%, dar acest lucru este încă departe de banii pe care compania îi câștigă din vânzările de iPhone.

Apple are perfectă dreptate să ia în serios această posibilitate. Este sarcina conducerii companiei să se gândească mult și bine la scenariile viitoare și există motive foarte bune pentru care această posibilitate nu poate fi ignorată, scrie 9to5Mac.

Este o amenințare prea mare pentru a o ignora

În primul rând, și cel mai evident, iPhone-ul este cel mai profitabil produs al Apple. Orice potențială amenințare la adresa acestui flux de venituri trebuie luată în serios, oricât de puțin probabilă ar părea astăzi.

Sigur, fiecare dintre celelalte produse Apple este suficient de mare pentru a fi o afacere globală majoră în sine. iPad-ul, Mac-ul, Apple Watch-ul, Serviciile – fiecare dintre acestea sunt întreprinderi considerabile. Dar iPhone-ul este piesa de rezistență a tuturor acestora. iPhone-ul este cel care aduce majoritatea oamenilor în ecosistem.

Deținerea unui iPhone și observarea beneficiilor acestei abordări strâns integrate este motivul pentru care majoritatea oamenilor ajung să cumpere un iPad, un Mac, sau un Apple Watch. Este absolut responsabil pentru cea mai mare parte a veniturilor din Servicii ale Apple. Fără iPhone, afacerea Apple s-ar putea destrama foarte repede.

Lecțiile istoriei nu pot fi ignorate

Una din lecțiile importante ale istoriei este Nokia. Nokia deținea piața telefoanelor mobile. Cota de piață globală de 28% a iPhone-ului nu este nimic în comparație cu cota de 50% de care se bucura compania finlandeză de telefonie mobilă. Din 1998 până în 2007, a avut cele mai avansate și mai elegante dispozitive și a fost cel mai cool brand de deținut. Ar fi sunat complet nebunesc să prezicem că, doar opt ani mai târziu, cota sa de piață va fi zero.

Dar, deși Nokia a fost un inovator timpuriu pe piața smartphone-urilor, a eșuat complet să observe pericolul reprezentat de iPhone. Directorii săi nu au văzut că smartphone-urile fără tastatură erau viitorul și că design-urile sale odinioară elegante erau acum învechite. Au fost nouă persoane în Nokia care au văzut viitorul, dar consiliul de administrație nu le-a ascultat.

Nicio companie nu este prea mare pentru a da faliment, niciun produs nu este prea omniprezent pentru a dispărea fără urmă, nicio marcă nu este prea populară pentru a fi înlocuită de următorul puști cool din cartier.

Noi tipuri de dispozitive

În al treilea rând, noi tipuri de dispozitive. Dispozitivele ridicole cum ar fi o insignă AI nu aveau niciodată să decoleze. Dar Apple se gândește de ceva timp la ochelarii inteligenți. Această posibilitate nu poate fi respinsă.

Astăzi, sunt destul de rudimentari, dar asta se va schimba și se va schimba rapid. Singurul motiv pentru care Apple a creat Vision Pro a fost ca o rampă de lansare, o etapă intermediară către Apple Glasses.

Pare absurd să credem că peste zece ani toată lumea va purta ochelari. Dar în 2007 părea la fel de absurd să credem că peste zece ani toată lumea ar purta un computer de buzunar peste tot și și-ar petrece jumătate din viață cu ochii lipiți de el.

Există o opinie conform căreia Apple Glasses vor înlocui Apple Watch, nu iPhone-ul, dar viitorul va avea răspunsul final.

Impactul AI

Fiecare companie de tehnologie încearcă să strecoare IA- inteligența artificială în tot ceea ce vede, iar acest lucru este în mare parte foarte absurd. Nu ar fi o surpriză să vedem un bol cu ​​fructe bazat pe IA în acest ritm.

Dar, din nou, acest lucru se va schimba rapid. Este absolut credibil că peste un deceniu IA va fi suficient de inteligentă pentru a fi de încredere. Că se poate cere ochelarilor inteligenți orice informație de care avem nevoie sau să îndeplinească orice sarcină pentru noi și să avem încredere în rezultat. În acel moment, ce beneficiu are scoaterea unei plăci din buzunar și interacțiunea cu un ecran pentru a face acest lucru? Poate că acest lucru va părea la fel de ridicol ca un smartphone cu o tastatură fizică astăzi.

Conexiunile neurale

Companii precum Neuralink acum fac primii pași pentru a dezvolta o interfață prin care putem conecta tehnologia direct la creier. În prezent este o procedură invazivă însă pe viitor nu este obligatoriu sa rămână așa. Un dispozitiv mic, de dimensiunea unei baterii pentru ceas de mână, care poate fi aplicat în spatele urechii poate fi o astfel de interfață simplă sau un amplificator pentru capacitățile noastre cognitive sau senzoriale.

Un motiv pentru care probabil nu se va întâmpla

Este posibil ca interacțiunea cu un ecran de buzunar să devină ciudat de demodată în decurs de un deceniu. Însă un dispozitiv foarte răspândit ne contrazice.

Laptopul. Factorul de formă de scoică a fost utilizat pentru prima dată în 1984. Patru decenii mai târziu, încă îl folosim și astăzi. Există un motiv foarte bun pentru asta: factorul de formă funcționează și nimeni nu a venit încă cu unul mai bun, în ciuda a 41 de ani de încercări.

Posibil ca smartphone-ul să fie la fel. Posibil se va atinge obiectivul Apple de a avea o singură placă de sticlă și, da, unii oameni vor opta pentru modele pliabile, dar ideea de bază a unui dispozitiv plat, de buzunar, cu un ecran tactil ca principal mijloc de interacțiune a supraviețuit până acum timp de 18 ani și există șanse mari să fie și peste 20 de ani. Designul funcționează.

Deci, da, Apple are dreptate să ia în considerare această posibilitate și ar fi periculos de neglijentă dacă nu ar face acest lucru, dar este foarte posibil să folosim un iPhone 27 peste un deceniu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...