Chatboții pot ascunde mesaje secrete în conversații aparent normale

Un individ folosește ChatGPT pe un laptop
Photo by Matheus Bertelli on Pexels

Inteligențele artificiale generatoare de text, precum ChatGPT, pot fi folosite pentru a ascunde mesaje criptate în conversații false, ceea ce ar putea ajuta oamenii care trăiesc sub regimuri opresive să comunice în secret, potrivit NewScientist.

Mesaje secrete pot fi ascunse în conversații false generate de chatboți AI. Această tehnică ar putea oferi oamenilor o modalitate de a comunica online fără a stârni suspiciuni din partea guvernelor represive, se arată într-un studiu al unor cercetători din cadrul universităților din Oslo și Trondheim, studiu publicat pe platforma ArXiv.

De ce mesajele criptate atrag suspiciuni

În mod normal, atunci când cineva trimite un mesaj criptat, textul arată ca o înșiruire haotică de caractere ciudate, fapt care poate ridica imediat suspiciuni, mai ales în țările conduse de regimuri dictatoriale.

Nu este însă vorba doar despre ele. Chiar și în țări democratice, cum este Marea Britanie, guvernul a cerut recent ca firmele de tehnologie să creeze „portițe” pentru a accesa datele private ale utilizatorilor.

O soluție discretă inspirată din Războiul Rece

Pentru a proteja comunicarea în astfel de condiții, cercetătorii conduși de Mayank Raikwar de la Universitatea din Oslo au creat un sistem care folosește chatboți, precum ChatGPT, pentru a ascunde mesaje criptate în conversații ce par perfect normale.

Raikwar compară această tehnică cu metodele folosite de spionii din timpul Războiului Rece, care transmiteau mesaje codificate prin unde radio, însă spune că metoda actuală este și mai discretă, autoritățile nici măcar nu ar bănui că există un mesaj ascuns.

Cum reușește AI-ul să ascundă mesajele

Chatbotul este antrenat să introducă, la anumite intervale, câte un caracter din mesajul secret, alegând cuvintele astfel încât totul să sune firesc. Dacă nu reușește să integreze corect caracterul fără să pară suspect, AI-ul revine asupra textului și încearcă altă formulare. Rezultatul este o discuție obișnuită, care, de fapt, ascunde un mesaj codificat.

Deocamdată, ideea a fost testată doar în laborator, iar codul nu a fost lansat pentru utilizare publică, tocmai pentru a evita posibilele riscuri.

Ce spun experții despre această metodă

Specialiștii avertizează însă că, deși tehnic funcțională, metoda este destul de complicată și dificil de aplicat în practică.

„Există de secole metode de a transmite informații secrete, dar, de regulă, se folosesc variante mai simple și mai sigure”, afirmă profesorul Bill Buchanan de la Universitatea din Edinburgh, citat de NewScientist.

Totuși, într-o lume în care controlul asupra comunicării online devine tot mai strict, soluțiile creative precum aceasta ar putea juca un rol important în protejarea libertății de exprimare, sunt de părere autorii studiului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...