Google a început implementarea noilor funcționalități video bazate pe inteligență artificială generativă, atât în YouTube Shorts, cât și în aplicația Google Photos, utilizată pe scară largă pe telefoanele Android. Anunțul marchează un pas concret în direcția promisiunilor făcute de companie în ultimele luni privind integrarea AI în produsele sale multimedia, anunță ArsTechnica.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
În cazul YouTube Shorts, utilizatorii pot folosi de acum o fotografie pentru a genera automat un clip video, cu ajutorul unui model AI. Platforma oferă și o serie de efecte generative ușor de aplicat direct din interfața camerei. Aceste funcționalități sunt reunite într-un nou spațiu digital numit „AI playground”, un centru dedicat experimentării cu instrumentele AI ale YouTube, unde creatorii pot testa, învăța și folosi diverse efecte și sugestii de conținut.
Și aplicația Google Photos primește capabilități video AI
Deocamdată, toate aceste funcții rulează pe modelul Veo 2, versiunea anterioară a sistemului AI de generare video al Google. Trecerea la modelul mai performant, Veo 3, este planificată pentru această vară. Accesul la aceste funcționalități este limitat momentan la utilizatorii din Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă.
Și aplicația Google Photos primește capabilități video AI, însă la o scară mai modestă. Utilizatorii din SUA vor putea genera scurte animații video pornind de la propriile fotografii, folosind opțiuni precum „Mișcări subtile” sau „Mă simt norocos”. În următoarele săptămâni, va fi adăugată și funcția „Remix”, care aplică stiluri vizuale predefinite imaginilor selectate.
Google recunoaște că nu toate riscurile privind răspândirea conținutului înșelător pot fi controlate
În paralel cu AI playground din YouTube, aplicația Photos va primi fila „Create”, o secțiune dedicată tuturor uneltelor AI disponibile în aplicație. Aceasta va fi vizibilă în bara de jos a aplicației și este programată să fie lansată în luna august, tot exclusiv în SUA, pentru început.
Google subliniază că toate imaginile și videoclipurile generate prin aceste instrumente sunt marcate digital cu tehnologia SynthID – un sistem de watermarking care ar trebui să permită identificarea conținutului creat cu AI și să prevină răspândirea conținutului înșelător. Compania afirmă că realizează analize continue pentru a împiedica folosirea abuzivă a acestor tehnologii, deși admite că nu toate riscurile pot fi eliminate complet.