În urmă cu 30 de ani, mii de persoane au aplaudat entuziasmate într-o sală întunecată, care semăna mai degrabă cu un concert rock, atunci când un manager de produs de la Microsoft a demonstrat cea mai nouă funcție a companiei: cum să aduni automat cifre într-un tabel Excel, cu un simplu clic, relatează Reuters, citată de News.ro.
„A fost literalmente ca și cum ar fi apărut Mick Jagger pe scenă”, a spus Yusuf Mehdi, director de marketing pentru consumatori la Microsoft, care și-a început cariera în companie ca intern – în urmă cu mai bine de 30 de ani.
Vineri, în ziua în care Microsoft a împlinit 50 de ani, conducerea și angajații s-au reunit la sediul central din Redmond pentru a comemora epoca de glorie a gigantului software și a anunța direcțiile strategice pentru viitor, în centrul cărora se află inteligența artificială.
Asistentul AI Copilot primește o serie de funcții noi care îl fac mai proactiv. Versiunea pentru consumatori va începe să rețină informații personale, oferind, de exemplu, memento-uri pentru zile de naștere sau sprijin înaintea unei prezentări – funcționalități care pot fi dezactivate, după cum a explicat Mehdi într-un interviu.
Copilot va putea, de asemenea, să personalizeze podcasturi, să ofere sugestii de cumpărături, să rezerve evenimente sau să trimită cadouri prietenilor, totul la cererea utilizatorului.
„Te eliberează de sarcini repetitive”, a spus Mehdi.
Microsoft nu este prima companie care lansează software de tip „agentic”, capabil să ia decizii sau să execute acțiuni. La fel ca în cazul sistemelor concurente, Copilot funcționează cel mai bine pe platforme cu care Microsoft are integrări tehnice, cum ar fi 1-800-Flowers.com sau OpenTable, a precizat Mehdi.
El și-a amintit perioada în care Microsoft era o companie mai mică, dar în plină ascensiune. Fondatorul Bill Gates putea asimila trei cărți într-o singură zi, iar succesorul său, Steve Ballmer, obișnuia să strige „developers, developers, developers!” în fața mulțimii, pentru a promova platforma .NET, îmbrăcat într-o cămașă udă de transpirație.
După apogeul său, Microsoft a fost zdruncinată de un proces antitrust de proporții, în 1998, intentat de autoritățile americane. Ani mai târziu, firme mai tinere, precum Alphabet sau OpenAI, creatorul ChatGPT, au devansat Microsoft în dezvoltarea AI.
Însă actualul CEO, Satya Nadella, nu stă pe loc. El a transformat Microsoft în al doilea cel mai mare furnizor de cloud din lume și, potrivit lui Mehdi, a lansat o provocare echipei sale în cadrul unui summit intern din această săptămână: „Cum regândim modul în care construim software-ul?”
Microsoft își îmbunătățește tehnologia chatbot într-un peisaj AI extrem de competitiv, care include companii precum xAI (Elon Musk) și Anthropic. Compania a integrat Copilot în suita sa de productivitate pentru mediul de afaceri și oferă în paralel o versiune adaptată pentru consumatori.
„Are o personalitate caldă”, a spus Mehdi. Unii utilizatori apreciază asta, alții se plâng că pune prea multe întrebări.
„Pe măsură ce devenim mai personalizați, devenim și mai inteligenți. Suntem doar la jumătatea drumului”, a conchis el.