Oamenii de ştiinţă au găsit o modalitate de a transforma ChatGPT şi alţi roboţi conversaţionali AI în purtători de mesaje criptate care sunt invizibile sistemelor de securitate cibernetică, transmite vineri Live Science care citează un studiu publicat la 11 aprilie în arhiva de studii încă neverificate în regim de evaluare colegială arXiv, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Noua tehnologie, care plasează cifruri în interiorul unor mesaje false create ca şi cum ar fi fost concepute de oameni, oferă o metodă alternativă pentru comunicaţii sigure „în scenarii în care mecanismele convenţionale de criptare sunt detectate cu usurinţă şi restricţionate”, conform unui comunicat al autorilor acestei descoperiri.
Această nouă tehnologie de criptare funcţionează ca un substitut digital pentru cerneala invizibilă, mesajul criptat fiind vizibil doar pentru cei care dispun de parolă sau de cheia de criptare. Acest sistem a fost conceput ca răspuns la proliferarea metodelor de spargere prin hacking sau folosirea de vulnerabilităţi backdoor pentru accesarea sistemelor de comunicaţii criptate.
Însă, aşa cum precizează şi autorii, şi acest nou sistem cadru de criptare poate fi folosit deopotrivă în scopuri bune sau rele.
„Cercetarea este foarte interesantă dar, la fel ca orice cadru tehnic, se pune problema folosirii etice a acestui sistem de criptare”, a declarat pentru Live Science Mayank Raikwar, co-autor al studiului, cercetător specializat în sisteme de reţele de la Universitatea din Oslo.
Pentru a obţine această nouă tehnică de criptare, cercetătorii au creat un sistem denumit EmbedderLLM, care foloseşte un algoritm pentru a introduce mesaje secrete în anumite părţi ale unor texte generate de AI. Acest sistem face ca textul general de AI să pară a fi creat de om, iar cercetătorii susţin că mesajele criptate în acest mod sunt imposibil de detectat prin metodele de decriptare existente.
Apoi, destinatarul mesajului foloseşte un alt algoritm care acţionează ca o „hartă a comorii” pentru a identifica locurile din text unde sunt ascunse literele care formează mesajul şi ordinea în care acestea trebuie aranjate.