Cazul revoltător al turistului de 90 de ani înşelat de un taximetrist cu aproape 400 de euro pentru o cursă de la Aeroportul Henri Coandă readuce în prim-plan o problemă pe cât de veche, pe atât de uşor de rezolvat: lipsa unui sistem digital verificabil de comandă taxi în punctele critice de intrare în ţară, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Într-un comunicat, compania de mobilitate urbană Smarty, dezvoltatorul primei soluţii de tip kiosk digital pentru comenzi de taxi verificate, deja funcţională la Aeroportul Otopeni, solicită comunicarea publică susţinută şi replicarea urgentă a acestui sistem în toate aeroporturile şi nodurile intermodale din România.
Sistemul Smarty de comandă prin kiosk elimină complet riscul interacţiunilor necontrolate între pasageri şi persoane neautorizate. Oferă trasabilitate totală, plată securizată, comenzi tipărite şi digitale, identificare automată a şoferului şi clientului, monitorizare GPS şi suport în mai multe limbi – exact genul de interfaţă intuitivă de care turiştii au nevoie la sosire.
„La Aeroportul Otopeni, kiosk-ul Smarty funcţionează deja şi oferă siguranţă, eficienţă şi transparenţă pentru zeci de mii de pasageri. Cazul de faţă nu s-a petrecut în ciuda soluţiei tehnologice, ci pentru că nu toţi călătorii sunt direcţionaţi către ea, iar autorităţile nu au promovat-o suficient ca alternativă oficială la interacţiunile spontane cu şoferi necunoscuţi”, se arată în comunicat.
Smarty este dezvoltat de echipa care a fondat Clever Taxi – prima aplicaţie de mobilitate urbană din România – şi oferă soluţii tehnologice pentru transport urban în marile oraşe. Soluţia de tip kiosk este complet scalabilă şi poate fi instalată în maximum 45 de zile în orice alt nod intermodal din România.
„Când ai o soluţie funcţională chiar în aeroportul unde se întâmplă frauda, iar tot ce lipseşte este ca autorităţile să o recomande activ pasagerilor, problema nu mai este tehnică, ci una de voinţă şi comunicare publică. Cerem oficial tuturor autorităţilor locale şi centrale să susţină public proiectele de #TaxiSigur. Să le recomande, să le extindă şi să le trateze ca pe o măsură de siguranţă publică. Pentru că exact asta sunt. Nu vorbim despre o opţiune comodă, ci despre protecţia celor mai vulnerabili – turişti, seniori, părinţi cu copii. Dacă acest sistem ar fi fost promovat ca soluţie oficială, acest turist nu ar fi fost escrocat”, a declarat cofondatorul Smarty, Alexandru Dumitru.