Uniunea Europeană și China au convenit să analizeze posibilitatea de a stabili prețuri minime pentru vehiculele electrice fabricate în China în locul tarifelor impuse de UE anul trecut, a declarat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Ziarul german Handelsblatt a scris joi că negocierile au început, potrivit Reuters.
Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a discutat cu ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, în ultimele 24 de ore și ambele părți au convenit să analizeze stabilirea unor prețuri minime, a declarat purtătorul de cuvânt al UE.
Ministerul Comerțului din China a declarat într-un comunicat că negocierile urmau să înceapă „imediat”. Sefcovic a declarat anterior că orice prețuri minime ar trebui să fie la fel de eficiente și de aplicabile ca tarifele UE.
UE a majorat tarifele pentru vehiculele electrice construite în China până la 45,3% în octombrie anul trecut, însă Bruxellesul și Beijingul au avansat ideea ridicării tarifelor prin posibile angajamente privind prețurile minime, cunoscute sub denumirea de angajamente privind prețurile pentru mașinile importate.
Comisia Europeană a declarat că este dispusă să continue să negocieze o alternativă la tarifele cu China, care au inclus tarife de 17,0% pentru vehiculele fabricate de BYD, 18,8% pentru Geely și 35,3% pentru SAIC, pe lângă taxa standard de 10% la importul de mașini din UE.
Discuțiile în vederea găsirii unui armistițiu în această dispută de lungă durată, care i-a afectat și pe producătorii francezi de coniac, deoarece Beijingul a luat măsuri comerciale de retorsiune, vin în contextul în care președintele american Donald Trump a pornit un război comercial cu unii dintre cei mai apropiați parteneri comerciali ai SUA, inclusiv UE și China.
Anul trecut, Beijingul a impus tarife punitive pentru coniacul francez, afectând vânzările în cea de-a doua economie a lumii și o piață importantă de brandy pentru companii globale precum Hennessey, Remy Cointreau și Pernod.