Nissan va reduce producția în Japonia pentru SUV-ul Rogue, cel mai bine vândut model al său în SUA, din cauza tarifelor vamale – Reuters

SUV Nissan Rogue
2021 Nissan Rogue (T33) front view (United States)” by North Island Nissan is licensed under CC BY 3.0

Nissan va reduce producția japoneză a celui mai bine vândut model american al său, SUV-ul Rogue, în perioada mai-iulie, a declarat o persoană familiarizată cu această chestiune pentru Reuters, devenind cel mai recent producător auto global care își modifică planurile de producție ca răspuns la noile tarife de import din SUA.

Decizia președintelui american Donald Trump de a impune o taxă de 25 % asupra mașinilor construite în străinătate a bulversat lanțul mondial de aprovizionare cu automobile. Nissan, al treilea mare producător de automobile din Japonia, este mai expus decât unii rivali. Statele Unite sunt principala sa piață, reprezentând mai mult de un sfert din vehiculele vândute anul trecut, multe dintre acestea fiind fabricate în Japonia sau Mexic.

Nissan intenționează să reducă producția de Rogue cu 13.000 de vehicule la uzina sa din Kyushu, în sud-vestul Japoniei, pe parcursul perioadei de trei luni, a declarat persoana, refuzând să fie identificată deoarece informațiile nu sunt publice. Reducerea planificată este egală cu mai mult de o cincime din cele 62.000 de Rogue vândute în Statele Unite în primele trei luni ale acestui an.

Muncitorii de la uzina Kyushu, cea mai mare a Nissan, vor lucra mai puține ore din mai până în iulie, iar producția va fi oprită în unele zile, a declarat persoana respectivă. Uzina va continua să funcționeze în două schimburi pe zi, a adăugat persoana. Constructorul auto va reevalua situația producției la o dată ulterioară, în funcție de perspectiva tarifelor, a spus persoana.

Luni, Trump a declarat că ia în considerare modificarea taxei auto deoarece producătorii auto „au nevoie de puțin timp”.

Nissan a declarat într-un comunicat că își revizuiește operațiunile de producție și lanțul de aprovizionare pentru a identifica soluții optime pentru eficiență și durabilitate. Acesta a declarat că se angajează să se adapteze la schimbările pieței, acordând în același timp prioritate forței de muncă și capacităților de producție.

„Abordarea noastră va fi chibzuită și deliberată, pe măsură ce navigăm atât prin efectele imediate, cât și prin cele pe termen lung”, a declarat acesta.

RETROSPECTIVĂ

Rogue a fost cel mai bine vândut model Nissan în SUA anul trecut, cu aproape 246.000 de vehicule, reprezentând mai mult de un sfert din totalul vânzărilor de vehicule ale constructorului auto în SUA. De asemenea, Nissan produce modelele Rogue în Smyrna, Tennessee.

Cea mai recentă măsură vine după ce, luna aceasta, Nissan a revenit asupra unui plan separat de reducere a producției la Smyrna, afirmând că va menține două schimburi pentru modelul Rogue, în loc să reducă la unul singur, așa cum fusese programat pentru luna aprilie.

Și alți producători de automobile se străduiesc să facă față tarifelor, despre care Trump a afirmat că vor stimula producția și locurile de muncă din SUA.

Stellantis, compania mamă a Chrysler, a declarat că oprește producția la o fabrică din Mexic și la una din Canada, afectând cinci facilități americane conectate și concediind temporar 900 de lucrători americani.

Honda intenționează să producă următoarea generație a modelului Civic hibrid în statul american Indiana, în loc de Mexic, pentru a evita eventualele tarife vamale, a scris Reuters.

Chiar înainte de tarife, Nissan intenționa să reducă capacitatea globală cu 20%, ca parte a unui plan de redresare.

Noul CEO Ivan Espinosa se află sub presiune pentru a pune producătorul auto pe calea redresării, în special în SUA, unde performanța a fost afectată de o gamă îmbătrânită și de lipsa hibrizilor. În anul financiar care tocmai s-a încheiat, Nissan și-a redus de trei ori perspectivele de profit.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...