Din cauza faptului că a promis foarte multe, la un preț mic și apoi nu a livrat la timp, industria IT din România și-a pierdut din profitabilitate, consideră Dan Marc, CEO și cofondator al companiei Footprints AI.
El a făcut o paralelă cu industria telecom, unde prețurile sunt reduse, iar jucătorii trebuie să aibă volume foarte mari pentru a înregistra profit.
„Păi, gândește-te, eu fac tot timpul comparație cu industria telecomului. Adică trebuie să ai niște volume foarte mari ca să ai un profit în bani care să conteze. Cred că asta s-a întâmplat de-a lungul timpului și am văzut mai multe scenarii și mai multe situații în care ne-am dus repede cu un preț mic. Am promis foarte multe, bineînțeles că promisiunea a fost aprobată, a fost acceptată, dar nu a fost făcută livrarea”, a declarat antreprenorul într-un interviu pentru Economedia.
El a dat și un exemplu practic. O firmă din România vine și promite că face o aplicație, cu 100.000 de euro, în trei luni. Însă nu alocă suficiente resurse și nu respectă termenul de livrare. Potrivit lui Dan Marc, pentru client nu ar fi contat atât de mult că sunt depășite costurile, ci ca produsul să fie livrat la timp.
„Da, e foarte important ca alea trei luni să fie trei luni, ca tu să poți să lansezi pe piață, să captezi oportunitatea și este important [aplicația] să aibă calitate bună. Bineînțeles, să nu pierzi piața după ce ai investit în marketing, care e un cost și mai mare. Și asta cred că ne-a adus aici. Lipsa de înțelegere a faptului că tehnologia este business, tehnologia nu contează, tehnologia este doar o livrabilă dintr-un plan de business”, a adăugat el. Reprezentantul Footprints AI a adăugat că dacă nu înțelegem profund acel plan de business, „nu putem să ne poziționăm pe piața globală ca fiind buni, ca fiind calitativi”.
Footprints AI oferă o platformă avansată de retail media și data insights, bazată pe inteligență artificială. Folosind o serie de dispozitive și servicii – precum routere, camere, senzori sau tranzacții la case – compania românească poate să „mapeze” tot ceea ce se întâmplă într-un magazin fizic, iar datele sunt folosite ulterior pentru campanii publicitare mai eficiente.