Aproximativ 135.000 de comercianţi mici şi mijlocii, cu o cifră de afaceri cumulată de peste 175 de miliarde de lei anual, ar putea accepta plăţi cu cardul imediat şi se pot înscrie în programul ePOSibil, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Elena Ungureanu, Country Manager Visa în România, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
„Din peste un milion de companii din România care ar putea adopta plăţile digitale, aproximativ 135.000 de comercianţi mici şi mijlocii, cu o cifră de afaceri cumulată de peste 175 de miliarde de lei anual, ar putea accepta plăţi cu cardul imediat şi se pot înscrie în programul ePOSibil. Categoriile cu cea mai mare nevoie de implementare a plăţilor digitale includ magazinele alimentare mici, service-urile auto, frizeriile şi saloanele de înfrumuseţare, firmele de transport şi restaurantele sau barurile – sectoare cu orientare către servicii, în care sub 33% din totalul companiilor acceptă plata cu cardul. Aceste date evidenţiază un potenţial semnificativ de extindere a plăţilor digitale în sectoare-cheie ale economiei, cu impact direct asupra reducerii economiei informale şi creşterii incluziunii financiare”, a declarat Elena Ungureanu.
Conform unui comunicat de presă al companiei, Visa lansează în România programul ePOSibil – o iniţiativă dedicată digitalizării şi extinderii acceptării plăţilor electronice în rândul afacerilor mici şi mijlocii. Derulat pe o perioadă de trei ani, programul este implementat alături de băncile partenere, împreună cu IMM România, precum şi cu furnizori din zona digitalizării afacerii – Gomag, ContentSpeed – şi are ca obiectiv sprijinirea comercianţilor în adoptarea soluţiilor moderne de plată pentru a-şi consolida şi dezvolta activitatea.
Reprezentanţii Visa susţin că lansarea unui program naţional pentru digitalizarea afacerilor şi accelerarea plăţilor electronice este necesară în contextul în care infrastructura de terminale de plată rămâne insuficientă. Conform unui studiu realizat de firma de consultanţă Kearney, România rămâne sub media europeană în ceea ce priveşte numărul terminalelor POS active – cu doar 22 la 1.000 de locuitori, comparativ cu 39 la nivelul Uniunii Europene.
Această realitate contrastează cu apetitul ridicat al românilor pentru metode moderne de plată. Doi din trei români preferă să plătească la POS în magazinele fizice, iar trei din patru aleg această metodă pentru cumpărăturile online. 76% dintre cumpărători ar vrea să îşi poată alege metoda de plată, iar 24% renunţă să mai cumpere din magazinele care nu acceptă plata cu cardul. Extinderea reţelei de plăţi digitale răspunde, astfel, unei nevoi reale din piaţă şi îi ajută pe comercianţi să îşi dezvolte afacerea. Studiile Visa au arătat că 42% dintre antreprenorii români au înregistrat o creştere a vânzărilor cu 11% după introducerea plăţii cu cardul.
„Într-o economie modernă, digitalizarea şi plăţile electronice nu mai reprezintă un factor de diferenţiere, ci o componentă fundamentală a competitivităţii. Programul ePOSibil facilitează tranziţia către un mediu de afaceri mai eficient şi mai transparent, oferind IMM-urilor din România acces la infrastructura şi suportul necesar pentru integrarea soluţiilor digitale esenţiale. Considerăm că extinderea reţelei de plăţi digitale va stimula creşterea vânzărilor, va facilita accesul la o bază mai largă de clienţi şi va reduce birocraţia. Ne bucurăm să fim parte din acest demers care sprijină construirea unei economii moderne, conectate la tehnologie”, a declarat Florin Jianu, preşedinte de onoare IMM România.
Conform datelor obţinute de Visa, regiunile cu cel mai mare potenţial de extindere a plăţilor digitale sunt nord-estul ţării, sudul Munteniei şi sud-vestul Olteniei, unde reţeaua de POS-uri active numără între 8 şi 20 de terminale la mia de locuitori, dar concentrarea de afaceri eligibile este ridicată.
În programul ePOSibil se pot înscrie toţi comercianţii din România care nu au acceptat plăţi cu cardul în ultimele 12 luni, inclusiv magazinele online.
Visa a implementat proiecte similare în alte şase ţări din Europa Centrală şi de Est, contribuind la creşterea gradului de acceptare a plăţilor digitale, cu beneficii pentru afaceri, consumatori şi economia naţională.
Visa este o companie activă în domeniul plăţilor digitale, facilitând tranzacţii de plată între consumatori, comercianţi, instituţii financiare şi entităţi guvernamentale din peste 200 de ţări şi teritorii.