China a negat miercuri că ar fi vizat cu un laser un avion german care participa la o operaţiune militară a Uniunii Europene deasupra Mării Roşii. Reacția vine după ce Berlinul acuzase Beijingul cu o zi înainte, iar partea chineză a calificat acuzațiile drept „complet incompatibile cu faptele”, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
„Cele două părţi ar trebui să adopte o atitudine pragmatică, să consolideze comunicarea promptă şi să evite neînţelegerile şi erorile de calcul”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit autorităţilor germane, un avion al forţelor aeriene germane a fost vizat pe 2 iulie de un laser chinez în timp ce survola Marea Roşie. Incidentul a avut loc în cadrul operaţiunii ASPIDES, misiune a Uniunii Europene menită să protejeze traficul maritim împotriva atacurilor rebelilor houthi din Yemen.
Ambasadorul Chinei la Berlin a fost convocat de Ministerul german de Externe. Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat pentru AFP că aeronava a fost vizată „fără motiv sau contact prealabil” de o navă de război chineză în timpul unui zbor de supraveghere de rutină. Acesta a precizat că, prin folosirea laserului, nava chineză „şi-a asumat riscul de a pune în pericol persoane şi bunuri”, fără a specifica tipul exact de dispozitiv utilizat.
Incidentul se înscrie într-o serie de acuzații similare
În apărarea sa, Mao Ning a menționat că navele chineze desfășoară misiuni de escortă în Golful Aden și în apele somaleze, „contribuind astfel la securitatea rutelor maritime internaţionale”.
China a mai fost acuzată în trecut de acțiuni similare. În februarie 2023, o navă a marinei chineze ar fi folosit un „laser de tip militar” împotriva unei nave a Gărzii de Coastă filipineze în Marea Chinei de Sud. De asemenea, în 2022, Australia a afirmat că o aeronavă a sa a fost vizată de un laser militar chinez la nord de teritoriul australian.
Începând cu 2017, China dispune de o bază militară în Djibouti, situată strategic la intrarea în Marea Roşie, care îi permite să-şi protejeze interesele geopolitice și economice — transport, industrie, energie — în regiune.