Germania caută recruți pentru armată într-o piață care duce lipsă de forță de muncă calificată / Există o potențială soluție, dar e controversată: integrarea migranților în forțele armate

uniforma unui militar german
Sursa foto: NB/TRAN / Alamy / Profimedia

Germania, în ciuda unui buget substanțial alocat apărării, se confruntă cu o provocare semnificativă în recrutarea de personal suficient pentru extinderea armatei sale, ca răspuns la amenințarea percepută din partea Rusiei, transmite Bloomberg.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Această luptă este exacerbată de îmbătrânirea populației și de o piață a muncii restrânsă, care se confruntă deja cu lipsa personalului calificat. Cerințele NATO impun creșterea armatei regulate a Germaniei de la 180.000 la 260.000 de soldați, alături de sute de mii pentru rezervă. Cancelarul Friedrich Merz a recunoscut că „provocările legate de personal – și nu finanțarea – vor fi problema decisivă” în construirea celei mai puternice armate convenționale din Europa.

Guvernul explorează diferite opțiuni, inclusiv revenirea la o formă de recrutare obligatorie, suspendată în 2011.

Deși inițial se are în vedere un model voluntar, inspirat de Suedia, atât Merz, cât și ministrul apărării, Boris Pistorius, au indicat că serviciul obligatoriu rămâne o opțiune dacă obiectivele de recrutare nu sunt atinse.

Sprijinul public pentru proiect este semnificativ, aproximativ 55% dintre germani susținând reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la impactul economic al serviciului militar obligatoriu asupra unei economii deja afectate, care are nevoie de forță de muncă calificată. Enzo Weber, economist la Institutul pentru Cercetarea Ocupării Forței de Muncă, a avertizat: „Dacă nu valorificăm calitățile forței noastre de muncă, vom suferi pierderi considerabile”.

Alternative și soluții propuse

Cercetătorii de la Institutul Ifo din München avertizează că recrutarea ar putea avea „consecințe drastice pentru întreaga economie” din cauza reducerii timpului petrecut pe piața muncii și a întârzierilor în educație.

Soluțiile alternative includ îmbunătățirea salariilor militarilor și modernizarea echipamentelor pentru a face serviciul militar mai atractiv.

Armata germană a încercat „campanii creative pe rețelele sociale” și evenimente regionale de recrutare, care au contribuit doar la „oprirea tendinței negative” a numărului de soldați.

Soluția cea mai controversată, dar cu potențial impact, implică integrarea migranților în forțele armate, oferindu-le ca stimulent o cale mai rapidă către cetățenie. După cum afirmă Guntram Wolff, cercetător principal la think-tank-ul Bruegel, „piața muncii a fost golită, așa că trebuie să devenim mai deschiși. Trebuie să luăm mult mai în serios integrarea migranților, iar acest lucru este valabil și pentru forțele armate”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...