Costurile cu personalul activ au reprezentat în 2023 cea mai mare parte a bugetului de apărare (aproximativ 44%) al României, în timp ce echipamentele au reprezentat o parte substanțială (aproximativ 31%), potrivit unui raport al Erste Group. Infrastructura și alte categorii beneficiază de alocări mai mici.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Prin comparație, în Polonia, țara cu una dintre cele mai puternice armate din Europa, cheltuielile cu personalul au reprezentat 29% din total anul trecut, iar cele cu echipamentele au reprezentat 52%.

Raportul notează că regiunea Europei Centrale și de Est (ECE), care include România, înregistrează o creștere semnificativă în sectorul apărării, stimulată în mare parte de creșterea cheltuielilor pentru apărare în întreaga Europă, ca urmare a tensiunilor geopolitice. Acest lucru creează noi oportunități pentru companiile și furnizorii locali din domeniul apărării.
Între 2021 și 2023, cheltuielile totale pentru apărare ale statelor membre ale UE, inclusiv România, au crescut cu peste 30%, ajungând la o valoare estimată de 326 miliarde de euro în 2023. Din această sumă, investițiile în apărare au ajuns la 102 miliarde de euro, peste 90 de miliarde de euro fiind alocate în mod specific echipamentelor de apărare.
De unde poate atrage România fonduri pentru apărare
În plus, România, în calitate de stat membru al UE, beneficiază de inițiative europene mai ample menite să consolideze capacitățile de apărare, potrivit raportului. Fondul European de Apărare, cu un buget de 8 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, sprijină cercetarea colaborativă în domeniul apărării și dezvoltarea capacităților.
Totodată, Strategia Industrială Europeană pentru Apărare (EDIS) și programul său de implementare (EDIP) propun subvenții în valoare de 1,5 miliarde de euro până în 2027, iar instrumentul Acțiunea pentru Securitate în Europa (SAFE) oferă împrumpruturi de până la 150 de miliarde de euro pentru achiziții comune.
„Aceste programe sunt concepute pentru a spori economiile de scară și a sprijini statele membre, precum România, în creșterea investițiilor în domeniul apărării”, potrivit raportului.