Războiul dronelor din Ucraina continuă să forțeze armata rusă să-și improvizeze apărarea. După „cuștile de consolare” și „tancurile-țestoasă”, o nouă apariție bizară și-a făcut loc pe front: „tancul-arici”, un vehicul blindat acoperit cu țepe metalice, menit să respingă dronele ucigașe. A fost testat. A fost distrus. Dar probabil nu va fi ultimul, potrivit Euromaidanpress.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Începând din 2022, pe măsură ce dronele ucrainene deveneau tot mai eficiente și precise, rușii au început să-și modifice vehiculele blindate cu straturi suplimentare de protecție. Astfel au apărut „tancurile-țestoasă” – blindate acoperite cu o carapace metalică. Ucrainenii le-au detectat și distrus cu drone de tip FPV (first-person view), specializate în atacuri de mare precizie.
Într-o nouă încercare de supraviețuire, armata rusă a modificat un vehicul de luptă pentru infanterie (BMP), montând pe el țepi lungi din oțel, în speranța că aceștia vor detona dronele înainte ca acestea să ajungă la corpul vehiculului. Astfel s-a născut „tancul-arici”.
Blindatul nu a supraviețuit primei sale confruntări cu dronele ucrainene.
Vehiculul cu armură-țeposă a fost folosit într-un atac asupra localității Troițke, în regiunea Donețk, însă a fost rapid identificat de unitatea ucraineană de elită „Păsările lui Magyar”. Dronele au imobilizat BMP-ul, care ulterior a fost lovit direct și a explodat. Momentul a fost filmat de o dronă de recunoaștere, iar unul dintre operatori a reacționat sec, înregistrând comentariul: „Badaboom!”.
Potrivit ucrainenilor, explozia ar fi fost cauzată de o dronă FPV care a pătruns în vehicul prin trapa deschisă – o greșeală potențial fatală, comisă în timpul evacuării de către echipajul rus.
Războiul dronelor se joacă pe 1.100 km
Dronele FPV, mici, rapide și relativ ieftine, sunt omniprezente pe întregul front de 1.100 km al invaziei ruse. Ambele armate lansează milioane de astfel de drone anual, într-un război al inovației improvizate: bruiaje radio, blindaje artizanale, atacuri asupra operatorilor sau chiar asupra fabricilor de drone.
Inițial ridiculizate, „cuștile de consolare” montate de ruși deasupra tancurilor au devenit acum o dotare standard pe ambele părți. Iar „tancurile-țestoasă”, deși par caraghioase, s-au dovedit uneori rezistente la multiple lovituri.
„Tancul-arici” ar putea urma același drum. Deși prototipul testat a fost distrus, nu este exclus ca ideea să fie îmbunătățită și replicată, atât de armata rusă, cât și, eventual, de alte armate care învață din acest conflict.
Ucraina contraatacă, dar balanța nu e echilibrată
Chiar și cu distrugerea tancului-țepos, rușii au continuat să avanseze în zona Troițke, arată datele Centrului ucrainean pentru Strategii de Apărare. În același timp, forțele ucrainene au lansat o contraofensivă în Bahatîr, localitate apropiată.
Totuși, raportul de forțe rămâne net în favoarea Rusiei. După peste trei ani de război, cu aproximativ 800.000 de soldați pierduți și 17.000 de vehicule blindate distruse, Moscova încă dispune de mai multe trupe, tancuri și echipamente decât poate Ucraina să susțină. Kremlinul își permite să piardă „fier vechi” și oameni pentru câștiguri teritoriale minore. Ucraina nu.
Dar Kievul are un avantaj-cheie pe care Moscova nu reușește să-l anuleze complet: superioritatea în războiul dronelor. Iar pentru moment, nici ariciul blindat nu poate opri roiul.