O echipă de cercetători portughezi a făcut o descoperire arheologică spectaculoasă pe o plajă din sudul Portugaliei. Este vorba de urme fosilizate aparținând unui adult și unor indivizi juvenili, vechi de aproximativ 78.000 de ani, anunță LiveScience.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Urmele au fost identificate la Monte Clérigo, pe coasta Atlanticului, chiar înainte de izbucnirea pandemiei, în martie 2020. Geologul Carlos Neto de Carvalho și soția sa, geografa Yilu Zhang, explorau zona când au observat o serie de amprente neobișnuite imprimate în sedimentele unei faleze prăbușite.
La revenirea pe teren împreună cu colegii pentru documentare, cercetătorii au fost surprinși de o maree rapidă care i-a forțat să înoate și să escaladeze o stâncă de 15 metri cu tot echipamentul științific. Efortul a meritat, au declarat aceștia, căci au fost identificate cinci trasee compuse din 26 de urme, ceea ce face din acest sit unul dintre cele mai bogate în amprente de neanderthalieni din Europa.
Urmele de neanderthalieni sunt suprapuse peste cele ale unor mamifere mari
Potrivit datării prin metoda luminescenți optice, care măsoară ultima expunere la lumină a mineralelor din sedimente, urmele datează din urmă cu 83.000–73.000 de ani. Analiza formei și dimensiunii lor sugerează că au fost lăsate de un adult de sex masculin, un copil de 7–9 ani și un copil mic de sub 2 ani. Aceștia au urcat și coborât dunele nisipoase, lăsând urme care indică o activitate complexă și, posibil, colectivă.
Cercetătorii consideră că neanderthalienii se aflau fie în căutare de hrană. cum ar fi scoici sau alte resurse marine. fie practicau o formă de vânătoare. Această ipoteză este susținută de faptul că unele dintre urmele de neanderthalieni sunt suprapuse peste cele ale unor mamifere mari, precum cerbi sau cai.
Neanderthalienii foloseau în mod activ aceste teritorii litorale
Deși nu au fost descoperite resturi de locuințe sau un eventual focar de tabără, cercetătorii spun că urmele sugerează apropierea de un loc de adăpost temporar. „Prezența copiilor alături de adulți indică faptul că activitățile de zi cu zi implicau întreaga familie”, au scris autorii studiului, publicat în revista Scientific Reports.
Aceasta este doar a opta locație din Europa unde au fost descoperite astfel de urme, un fapt ce subliniază raritatea excepțională a acestor vestigii. O a șasea urmă a fost descoperită recent și pe plaja Praia do Telheiro, tot în sudul Portugaliei, ceea ce întărește ideea că neanderthalienii foloseau în mod activ aceste teritorii litorale, fie sezonier, fie permanent.
„Prezența neanderthalienilor în astfel de medii era intenționată și strategică,” concluzionează echipa. Peisajul de dune și faleze oferea condiții ideale pentru vânătoare și adunat hrană, iar urmele rămase constituie o mărturie vie a modului în care acești oameni preistorici își trăiau viața în ritmul naturii.
A fost Piedone la plaja dom’le…