Michio Kaku la Tech Talks Timișoara: Viitorul a început – revoluțiile științei care ne vor transforma radical lumea

Michio Kaku la Timișoara FOTO Tech Talks

Michio Kaku (78 de ani), un fizician și futurolog american de origine japoneză, cofondator al teoriei coardelor și profesor la catedra de fizică teoretică de la City University din New York, a fost invitatul special al conferinței Tech Talks de la Timișoara, organizată de Universitatea Politehnica. Kaku studiază cum ar putea fi transpuse în realitate idei aparent imposibile. El combină cele mai recente cercetări în domeniu și tehnologii avansate pentru a dezvălui principiile științifice care stau la baza mai multor concepte din lumea științifico-fantastică.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

De ce avem știință? „Hai să ne întoarcem puțin în timp. Să înțelegem de ce avem știință, de fapt.” Așa începe Michio Kaku, fizician teoretician și futurolog american, pledoaria sa pasionantă despre progresul umanității. „Cea mai mare parte a istoriei, oamenii n-au avut știință. Nu trăiam prea mult. Oamenii trăiau, în medie, până la 30 de ani. Te nășteai, creșteai, aveai copii și mureai. Viața era grea. Dar ceva s-a întâmplat. După mii de ani de suferință, sărăcie, boli, ceva s-a întâmplat în urmă cu 200 de ani. Ce? A apărut știința – și a schimbat cursul rasei umane”.

Kaku face o sinteză impresionantă a marilor salturi tehnologice din istoria umanității. Primele trei revoluții industriale – motorul cu aburi, electricitatea și computerul – sunt urmate astăzi de o a patra, pe care o trăim deja, iar la orizont se întrevede o a cincea.

„Intru în a patra mare revoluție din istoria umană: fizica la nivel molecular. Dintr-odată, lucrăm cu molecule, cu electrozi, cu inteligență artificială, nanotehnologie și biotehnologie”, spune Kaku. „Acesta este al patrulea mare prag din istorie, când putem manipula inteligența artificială. Dar imediat după vine valul cinci”.

Michio Kaku la Timișoara FOTO Tech Talks

Valul cinci înseamnă fizica la nivel atomic, fuziunea nucleară și computerele cuantice. „Ce face Soarele să strălucească? Ce luminează universul noaptea? Este fuziunea cu hidrogen care face asta – și acum începem să stăpânim această posibilitate. În California, anul trecut, am atins punctul de echilibru cu un reactor de fuziune. Vom avea două reactoare care funcționează cu puterea Soarelui – fuziunea”.

Ochelarii care gândesc, mașina care discută cu tine

Știința se mută din laboratoare direct în corpul uman. Tehnologia devine parte din noi. „Putem pune inteligență în ochelarii tăi — inteligența nu mai e limitată la o cutie de pe birou. Putem purta inteligența cu noi. Trebuie doar să clipim. Doar clipim și accesăm puterea Internetului”, a mai spus fizicianul.

Kaku merge și mai departe: „Designerii vor crea doar gândind. Fără creion și hârtie. Trebuie doar să-și imagineze o mașină a viitorului – și ea apare, în cyberspațiu”

Mașina viitorului? Fără volan. „Vorbești cu ea. Și chiar te cerți cu ea. Mașina îți spune: <Nu, nu pe aici, e mai bine pe partea cealaltă>. Spui doar: <Mașină, parchează-te singură>, și ea o face”.

Michio Kaku la Timișoara FOTO Tech Talks

Prânzul în Tokyo, cina în New York

Transportul, în logica lui Kaku, este următorul domeniu pe cale să fie revoluționat. Avioane supersonice, călătorii în spațiu, turism cosmic. „Te trezești în New York, iei prânzul în Tokyo și cina tot în New York, în aceeași zi. Aceasta devine o posibilitate datorită supercomputerelor care pot simula curgerea aerului supersonic”

Despre spațiu, el face o paralelă cu dezvoltarea căilor ferate: la început industriale, apoi de lux, iar în cele din urmă – accesibile tuturor. „Suntem la începutul celei de-a doua faze a transportului. Costul călătoriilor spațiale scade dramatic… Copiii tăi vor merge în vacanță pe Lună. Poate chiar își vor petrece luna de miere acolo.”

Chatboturile și „noua eră” a inteligenței artificiale

Kaku nu ocolește inteligența artificială – poate cel mai dezbătut subiect al prezentului. „Un chatbot are inteligență artificială. Poți vorbi cu el, îți răspunde și creează eseuri, articole pentru reviste, scrie pentru tine. Dar nu este inteligență reală. Nu este originalitate. Pur și simplu scanează internetul în căutarea unor fragmente.”

Fizicianul avertizează: „Poate plagia și prezenta textele ca fiind ale tale. Pot falsifica articole. Așa că trebuie să fii atent. Legile drepturilor de autor vor fi puse la grea încercare”.

Michio Kaku la Timișoara FOTO Tech Talks

Mulți se tem de dispariția locurilor de muncă. Kaku distinge clar între joburile repetitive și cele care necesită recunoaștere de tipare. „Roboții nu gândesc. Ei doar execută instrucțiuni. Sunt buni la sarcini repetitive. Dar un gunoier? Fiecare bucată de gunoi e diferită. Roboții nu pot face față acestei variabilități”.

„Instalatorii, tâmplarii, grădinarii – probabil că își vor păstra joburile. Pentru că trebuie să înțeleagă ce e o țeavă, cum funcționează o chiuvetă. Asta înseamnă recunoaștere de tipare, lucru la care roboții sunt slabi.”

Ce rămâne, deci, de partea umană? „Profesorii vor mai exista. Pentru că fiecare copil e diferit. Roboții nu pot gestiona aceste nuanțe”.

Calculatorul viitorului: cuantic, nu digital

„Calculatoarele cuantice sunt atât de puternice încât pot depăși cele mai sofisticate computere digitale ale noastre cu un factor de câteva milioane de ori”, explică Kaku. Iar miza este globală: „Toată lumea este implicată. Inclusiv chinezii. Acesta este calculatorul cuantic al Chinei. Poate depăși majoritatea computerelor digitale obișnuite cu un factor de 1.000.000.”

Chinezii folosesc lumină, americanii folosesc electricitate. Dar ambii dezvoltă armele viitorului în materie de procesare. „Toată securitatea digitală se bazează pe faptul că anumite lucruri sunt greu de făcut. Calculatoarele cuantice vor putea sparge parole, coduri bancare, sisteme militare. Așa că guvernele deja lucrează la criptarea post-cuantică”.

Michio Kaku la Timișoara FOTO Tech Talks

AI cuantică și pericolul conștiinței artificiale

„Poți face o inteligență artificială cuantică, mai puternică decât orice AI digital. Poate învăța mai repede. Poate face mai multe conexiuni. Poate deveni ceva ce nici nu ne putem imagina azi.”

Dar riscurile sunt uriașe. „Dacă facem AI-uri foarte inteligente, vor fi ele prietenoase? Ne vor ajuta? Sau vor deveni o amenințare existențială?”

Kaku avertizează: „Roboții nu înțeleg oamenii. Nu înțeleg empatia. Nu înțeleg moralitatea. Nu înțeleg iubirea. Iar dacă vom crea o inteligență mai inteligentă decât noi, trebuie să avem mare grijă. Trebuie să o învățăm valorile umane, altfel riscăm să creăm ceva care ne scapă complet de sub control”.

Sănătate și medicină reinventate

„Cum învățăm despre molecule? Prin încercări și erori”. Așa a funcționat medicina până acum. Dar în curând, calculatoarele cuantice vor simula reacțiile moleculelor. „Poți vedea dacă funcționează sau nu. Poți vedea ce reacții are. Fără ani de testare. Doar cu un calculator cuantic. Aceasta este o revoluție în medicină”.

“Ce altceva putem face? Cancer, Alzheimer. Aceste boli provin de la moleculele vieții. Și ce fac ele? Te omoară. Te fac să îmbătrânești. Totul se întâmplă la nivel molecular — și acolo merge și cercetarea. Se pune întrebarea: putem rescrie această moleculă folosind computere cuantice? La fel și cu cancerul. Cancerul este, de asemenea, o boală a moleculelor. Poate zici: avem medicamente minune, nu? Medicamente care pot opri cancerul. Cu siguranță le-am dezvoltat științific. Ei bine, răspunsul este nu. Știi cum găsim medicamente împotriva cancerului? Prin încercări și erori. Luăm sute de culturi celulare, le punem pe o bandă transportoare, le injectăm cu diverși compuși chimici… și ne rugăm. Așa descoperim medicamente împotriva cancerului. Sperăm că funcționează. Biopsiile lichide sunt primul pas spre înțelegerea cancerului. Cu secvențiere genetică și inteligență artificială, putem elimina procesul lung de diagnostic. Putem identifica cancerul și poate chiar să-l tratăm cu ani înainte să te omoare. Și unde vom pune acest dispozitiv? În toaleta ta. De ce? Pentru că acolo găsim cel mai mare rezervor de fluide care conțin gene ale cancerului . În viitor, se spune că ar trebui să conectăm canalizarea la sisteme de analiză — este o mină de aur a genelor ce indică prezența cancerului sau a bolii Alzheimer. În viitor, o vom analiza și îți vom spune dacă ai cancer sau altă boală. Aceasta poate fi medicina viitorului”, a mai povestit Kaku.

Michio Kaku la Timișoara FOTO Tech Talks

Și nu e doar despre cancer — ci și despre mintea umană. Despre cum funcționează mintea.

“Abia începem să înțelegem cum se formează gândurile, cum se propagă ele dintr-o parte în alta a creierului. Asta era considerat imposibil acum 100 de ani. Dar acum, datorită electronicii și principiilor cuantice, putem pătrunde în creierul viu, vedem gândurile cum ricoșează prin el și putem decoda cum creează creierul imagini și le analizează”.

Vom putea creea nemurirea?

Următoarea frontieră este îmbătrânirea. De ce trebuie să murim? De ce trebuie să îmbătrânim?

“Întrebarea este: de ce îmbătrânim? Răspunsul este simplu: a doua lege a termodinamicii. Într-un sistem închis, totul se degradează și moare. Asta spune fizica. Dar într-un sistem deschis, poți rămâne tânăr pentru totdeauna — pentru că primești informație din exterior. Dacă iau o mașină — unde are loc îmbătrânirea? Răspuns: la motor. Acolo ai piese în mișcare, combustie, energie chimică transformată în energie mecanică. Toate implică a doua lege a termodinamicii. Așa îmbătrânesc mașinile. În celulă, unde are loc îmbătrânirea? În mitocondrii. Mitocondria este sursa de energie. Ea produce deșeuri, care încetinesc celula, o degradează — așa îmbătrânim. Asta înseamnă îmbătrânirea: acumularea de erori în mitocondrii. Putem opri acest proces? Mulți speră că da. Sunt miliardari care știu că, deși sunt bogați, nu vor trăi veșnic. Și investesc miliarde în oprirea îmbătrânirii, în special în mitocondrii. Trebuie să îmbătrânim? Răspuns: nu neapărat. Există o creatură care trăiește pentru totdeauna: hydra — un animal microscopic din iazuri. Dacă își pierde un braț sau un picior, îl regenerează. Rechinul din Groenlanda trăiește până la 500 de ani. Cum reușesc? Probabil că manipulează a doua lege a termodinamicii. Poate și noi vom putea face asta și, într-un anumit sens, să trăim veșnic. Asta înseamnă că vom putea uni mintea, corpul și celula — pentru a crea nemurirea”, a mai spus Michio Kaku.

Michio Kaku la Timișoara FOTO Tech Talks

Fizica nu mai este doar o disciplină – este cheia viitorului. Iar viitorul, spune Michio Kaku, nu se va întâmpla. A început deja.

“Fizica imposibilului”, “Ecuația lui Dumnezeu” și “Viitorul omenirii” sunt trei dintre cărțile lui Kaku, devenite „best-seller”, traduse și în limba română.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...