Agenția Spațială Europeană, îngrijorată de bugetul NASA / „Evaluăm ce va însemna pentru noi”

Racheta VEGA C
sursa foto: Facebook/ Agentia Spatiala Romana

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat luni că „evaluează alături de statele sale membre impactul” reducerilor bugetare propuse de administraţia lui Donald Trump pentru NASA, care ar putea afecta anumite programe la care colaborează şi ESA, informează AFP, potrivit Agerpres.

Dacă acest plan, dezvăluit vineri de Casa Albă, va fi aprobat de Congresul Statelor Unite, atunci unele dintre programele agenţiei spaţiale americane vor fi afectate şi anvelopa bugetară a acesteia va scădea considerabil.

Printre schimbările majore avute în vedere de administraţia Trump se află renunţarea progresivă la racheta SLS şi la capsula Orion, dezvoltate pentru programul lunar Artemis, la care colaborează şi ESA.

ESA rămâne deschisă la o cooperare cu NASA

Proiectul viitoarei staţii spaţiale lunare Gateway, care ar trebui să fie instalată pe o orbită în jurul Lunii, ar putea fi pur şi simplu abandonat.

„ESA rămâne deschisă la o cooperare cu NASA pentru programele vizate de o reducere sau de o anulare, însă „evaluează totuşi impactul alături de statele sale membre”, a reacţionat într-un comunicat de presă directorul său general, Josef Aschbacher
Şedinţe de monitorizare cu NASA „au avut loc deja”, a precizat el, insistând asupra „îndelungatei relaţii de parteneriat fructuos” între cele două agenţii spaţiale.

ESA întreţine „parteneriate solide cu agenţiile spaţiale din lumea întreagă” şi „se angajează să fie nu doar un partener fiabil, ci şi un partener puternic şi căutat”, a subliniat Josef Aschbacher.

ESA ia în calcul mai multe scenarii alternative pentru propriile programe spațiale

În timpul consiliului ESA din luna iunie, „în funcţie de evoluţia situaţiei”, va fi realizată „o evaluare” cu statele membre referitoare la „acţiunile posibile şi scenariile alternative pentru programele ESA vizate, precum şi pentru industria europeană asociată”, a continuat el, dând asigurări că ESA este „hotărâtă să crească potenţialul Europei în domeniul spaţial”.

La sfârşitul lunii martie, directorul Centrului Naţional pentru Studii Spaţiale din Franţa (CNES), Lionel Suchet, a vorbit despre preocupările sale legate de viitorul cooperării cu NASA în faţa politicii promovate de Donald Trump şi de consilierul său Elon Musk, un jucător esenţial din sectorul spaţial.

Marile grupuri spaţiale europene, Thales Alenia Space şi Airbus, „sunt foarte angajate” în programul Artemis, în contextul în care „blocurile motoare şi suporturile pentru capsula Orion, care ar trebui să efectueze zboruri de aprovizionare a staţiei Gateway, sunt fabricate în Germania, a precizat el.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...