Racheta Alpha a companiei Firefly Aerospace a suferit marţi o problemă tehnică, în timpul celui de-al şaselea zbor al său, ceea ce a condus la prăbuşirea în Oceanul Pacific a unui satelit Lockheed Martin pe care urma să îl plaseze pe orbită, transmite Reuters, citată de Agerpres.
La aproximativ două minute după decolarea de la Baza din Vandenberg, California, a Forţelor Spaţiale, duza motorului din secţiunea superioară a rachetei Alpha a cedat, la câteva momente după încercarea de separare de propulsorul rachetei, „reducând substanţial forţa de propulsie a motorului”, a indicat Firefly.
În timp ce accidentele tipice care afectează rachetele declanşează explozii sau comenzi de dezactivare, treapta superioară a rachetei Alpha a funcţionat timp de câteva minute şi a urcat până la 320 km altitudine. Însă, ea nu a reuşit să atingă orbita dorită şi a fost trasă înapoi în atmosferă de gravitaţia Pământului.
„Treapta şi încărcătura utilă au ajuns în siguranţă în Oceanul Pacific, într-o zonă liberă, la nord de Antarctica”, a declarat Firefly.
În timpul ascensiunii rachetei Alpha, într-o transmisiune în direct a companiei au putut fi observate mai multe fragmente de resturi desprinse de pe rachetă.
După evenimentele de marţi, în total patru dintre cele şase zboruri ale rachetei Alpha realizate începând din 2021 au eşuat.
Firefly, care a reuşit să realizeze aselenizare revoluţionară în luna martie, concurează cu o mână de start-up-uri similare care încearcă să îşi facă loc pe o piaţă a lansărilor în spaţiu dominată de compania lui Elon Musk, SpaceX.
Misiunea Alpha a fost prima prevăzută într-un acord încheiat între Firefly şi Lockheed ce include până la 25 de zboruri, până în 2029.
Satelitul, auto-finanţat de Lockheed şi numit LM 400 Technology Demonstrator, reprezenta o încercare de testare a tehnologiilor pe care Lockheed intenţionează să le vândă altor clienţi, cum ar fi Pentagonul.
La aproximativ o oră după lansare, Firefly a scris pe X că un incident a condus la plasarea „vehiculului pe o orbită mai joasă decât cea planificată”, apoi a şters această postare, notează Reuters. Compania a declarat că lucrează cu Lockheed, Forţele Spaţiale ale SUA şi Administraţia Aviatică Federală a SUA pentru a stabili cauza principală a acestui eşec.
Cu Alpha, Firefly speră să satisfacă nevoia Departamentului Apărării al SUA de a lansa în spaţiu încărcături utile de securitate naţională, în special în condiţiile unor termene limită strânse. Compania a avut o lansare reuşită în 2023 în cadrul unei misiuni a Forţelor Spaţiale pentru demonstrarea capacităţilor de lansare rapidă.
Fondată în 2014, Firefly, cu sediul în Austin, a dat faliment în 2017, şi-a schimbat proprietarul pe fondul preocupărilor legate de securitatea naţională a SUA în 2022, şi-a demis directorul general din cauza unei relaţii nepotrivite în 2024, apoi a reuşit aselenizarea din prima încercare, în martie.