Explozii dincolo de înțelegerea oamenilor de știință / O nouă clasă de găuri negre ar putea fi responsabilă

Gaură neagră ce emite radiații Hawking
Best-Ever Snapshot of a Black Hole’s Jets” by NASA Goddard Photo and Video is licensed under CC BY 2.0

Astronomii au detectat o serie de explozii stranii, rare și incredibil de luminoase în adâncurile cosmosului, evenimente pe care știința nu le poate încă explica. Aceste fenomene bizare, numite transienți optici albaștri rapizi și luminoși (LFBot-uri), par să indice existența unei forme intermediare de gaură neagră, o verigă lipsă între cele mici și cele supermasive, relatează BBC.

Totul a început în 2018, când un telescop automat de pe Pământ a înregistrat o explozie ciudată într-o galaxie aflată la 200 de milioane de ani-lumină. Evenimentul a fost atât de neobișnuit încât a primit o poreclă pe măsură, „Vaca” (AT2018cow). Era de până la 100 de ori mai strălucitor decât o supernovă obișnuită, dar a durat doar câteva zile, în loc de săptămâni sau luni, cum se întâmplă de obicei.

Cel puțin o duzină de explozii ciudate

De atunci, astronomii au mai descoperit o duzină de astfel de evenimente misterioase, botezate adesea după animale, „Koala”, „Cămila”, „Diavolul Tasmanian” sau „Sticletele”. Toate LFBot-urile au caracteristici comune, sunt extrem de fierbinți (aproximativ 40.000°C), emit lumină albastră intensă și dispar rapid.

Inițial, oamenii de știință au crezut că ar fi supernove ratate, stele care nu reușesc să explodeze complet și colapsează formând o gaură neagră sau o stea neutronică ce le devorează din interior. Însă o ipoteză alternativă prinde contur. Aceste explozii ar fi generate de o clasă necunoscută până acum de găuri negre de masă intermediară, care înghit stele rătăcite.

Un semn al existenței unor găuri negre intermediare

Un studiu publicat în noiembrie 2024 susține această teorie. Folosind observații în raze X, cercetătorii au analizat structura discului de materie din jurul exploziei și au recreat prin simulare digitală ceea ce părea a fi o stea sfâșiată de o gaură neagră de 100.000 de ori mai masivă decât Soarele. Teoria explică și de ce exploziile sunt scurte și intense, bucăți mari din stea sunt absorbite brusc, eliberând cantități uriașe de energie.

În noiembrie 2024, astronomii Anna Ho și Daniel Perley au descoperit un nou LFBot, AT2024wpp, supranumit „Viespea”. A fost observat încă din faza incipientă, iar mai multe telescoape, inclusiv Hubble, au fost îndreptate rapid spre el. Primele date sugerează că nu este o supernovă ratată, ci un alt semn al existenței acestor găuri negre intermediare.

„Modelul cu găuri negre intermediare este cel mai incitant. Comunitatea științifică începe să se orienteze în această direcție, deși dovezile sunt încă rare”, spune Perley.

Acești monștri cosmici ar putea fi cheia înțelegerii întregii ierarhii de găuri negre, de la cele mici, formate din stele muribunde, până la uriașele supermasive din centrul galaxiilor. În plus, ele ar putea avea legătură cu materia întunecată, una dintre cele mai mari enigme ale Universului.

Provocarea rămâne

LFBot-urile sunt extrem de rare. Pentru a înțelege cu adevărat natura lor, ar fi nevoie de date de la cel puțin 100 de astfel de evenimente. Un pas important ar putea fi lansarea, anul viitor, a telescopului spațial israelian ULTRASAT, cu un câmp vizual uriaș, capabil să detecteze multe alte astfel de explozii.

Până atunci, enigmele persistă. Dar fiecare LFBot descoperit aduce astronomii cu un pas mai aproape de deblocarea unui mister cosmic profund și, poate, de descoperirea unui nou tip de gaură neagră care pândește stelele în întunericul intergalactic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...