Pe 24 aprilie, Telescopul Spațial Hubble marchează 35 de ani de la lansare. O performanță remarcabilă pentru unul dintre cele mai iubite instrumente științifice ale omenirii. Dar, în ciuda acestui moment festiv, aniversarea este umbrită de incertitudini tot mai mari privind viitorul telescopului și, mai amplu, al programelor științifice ale NASA, anunță Space.com.
Deși a fost lansat în 1990 și se află pe orbită joasă, la doar 540 de kilometri deasupra Pământului, Hubble a redefinit imaginea noastră despre Univers. De la nebuloase și până la galaxii îndepărtate și imagini spectaculoase din copilăria cosmosului, telescopul a transmis omenirii o viziune profundă asupra locului nostru în spațiu.
Totuși, în spatele imaginilor uimitoare, planează un semn de întrebare: cât timp ne va mai fi Hubble alături?
Tăieri bugetare în plină aniversare
Aniversarea Hubble are loc într-un context tensionat. Conform unui raport publicat de SpaceNews în ianuarie, la o sesiune a Societății Americane de Astronomie, reprezentanții Institutului pentru Știința Telescopului Spațial (STScI) au declarat că NASA a cerut să se elaboreze planuri de funcționare pentru Hubble în perioada 2026–2028, cu un buget anual de doar 83–87,8 milioane de dolari. Asta ar însemna o reducere de peste 20% față de bugetul actual.
Pentru 2025, deja se preconizează reduceri prin eliminarea activităților de promovare și comunicare, cum ar fi prezența pe rețelele sociale, pentru a conserva fondurile dedicate operării științifice propriu-zise a telescopului.
Dar veștile și mai îngrijorătoare vin din documente guvernamentale obținute de jurnaliștii Ars Technica, care sugerează că următoarea propunere bugetară a administrației Trump ar putea tăia aproape la jumătate finanțarea pentru cercetarea științifică a NASA.
Concret, documentele prevăd:
- reducere cu două treimi a fondurilor pentru astrofizică, până la 487 milioane dolari;
- tăiere similară pentru heliografie, până la 455 milioane;
- înjumătățire a bugetului pentru științele Pământului;
- scădere cu 30% pentru științele planetare.
Supraviețuiește doar ce e deja în spațiu
Deși Hubble și James Webb Space Telescope (JWST) ar urma să primească „sprijin”, toate celelalte misiuni — inclusiv mult-așteptatul Telescop Nancy Grace Roman — ar putea fi abandonate complet. Printre cele mai dramatice consecințe: închiderea totală a centrului Goddard Space Flight Center din Maryland, unde lucrează aproximativ 10.000 de oameni. Este principalul centru care operează atât Hubble, cât și JWST.
„E ca o bombă nucleară în plin centrul NASA. E cel mai mare centru al agenției”, a declarat Casey Dreier, expert în politici spațiale la The Planetary Society.
Încotro se îndreaptă Hubble?
În prezent, telescopul funcționează bine, în ciuda unor probleme izolate la giroscoape – dispozitivele care îl ajută să se orienteze. Dar experții consideră că viața operațională a lui Hubble se va încheia în deceniul următor, probabil în jurul anilor 2030.
Au existat chiar discuții despre o posibilă misiune de reparații sau extindere a duratei de viață – una propusă, printre alții, de miliardarul Jared Isaacman, astronaut civil și, recent, numit de Trump în fruntea NASA. Totuși, ideea este controversată din cauza riscurilor, a costurilor și a faptului că Hubble, pentru moment, „își face treaba”.
Ce urmează?
În lunile care vin, este posibil să aflăm mai clar cât timp va mai funcționa Hubble. Până atunci, comunitatea științifică, dar și publicul larg, sunt invitați să celebreze moștenirea telescopului care ne-a arătat Universul într-o lumină nouă.
Poate că viitorul lui Hubble este incert. Dar trecutul său rămâne unul glorios – un triumf al viziunii umane și al ingineriei. Iar la ceas aniversar, tot ce putem face este să ridicăm privirea spre cer, să deschidem o sticlă de șampanie și să (re)descoperim „câmpurile profunde” ale Hubble – acele imagini care ne-au făcut să visăm din nou.