Perseverance devine primul vehicul spațial care observă o auroră de la suprafața unei alte planete

Sursa foto: NASA

Roverul Perseverance al NASA a reușit, în premieră, să observe o auroră în lumină vizibilă de la suprafața planetei Marte. Fenomenul a fost surprins la mijlocul lunii martie, cu ajutorul camerelor MastCam-Z și al spectrometrului SuperCam, marcând prima detectare a unei astfel de manifestări luminoase de pe solul altei planete, potrivit space.com

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

„Această descoperire deschide noi posibilități pentru cercetarea aurorelor și confirmă că acestea ar putea fi vizibile pentru viitorii astronauți pe suprafața planetei Marte”, a declarat Elise Knutsen, cercetător postdoctoral la Universitatea din Oslo, autoarea principală a studiului publicat în Science Advances.

Aurorele se formează atunci când particulele încărcate emise de Soare interacționează cu moleculele din atmosfera unei planete.

Pe Pământ, câmpul magnetic global direcționează aceste particule către poli, ceea ce limitează apariția aurorelor la latitudini mari. Marte, însă, nu mai are un câmp magnetic global, ceea ce face ca aurorele generate de ejecțiile coronale de masă (CME) să lumineze întregul cer marțian.

Aurorele marțiene au mai fost detectate din orbită, dar niciun vehicul de la sol nu reușise până acum să le observe.

Pentru a reuși această performanță, echipa lui Knutsen a colaborat cu cercetători de la NASA Goddard Space Flight Center pentru a identifica ejecții coronale îndreptate către Marte.

Pe 15 martie, un astfel de eveniment a fost semnalat de Christina Lee, fizician spațial la Universitatea din California, Berkeley și coordonator pentru vremea spațială al misiunii MAVEN. Avertizarea a fost transmisă echipelor celorlalte misiuni marțiene.

„Când am văzut cât de puternică este ejecția, ne-am dat seama că ar putea produce o auroră suficient de luminoasă pentru a fi detectată de instrumentele noastre”, a explicat Knutsen.

Câteva zile mai târziu, CME-ul a lovit atmosfera rarefiată a lui Marte, declanșând o auroră verde, uniform distribuită pe cerul planetei. Strălucirea verde este cauzată, ca și pe Pământ, de atomii de oxigen care emit lumină. Observația a fost confirmată de orbiterul MAVEN și de Mars Express, care au detectat particule energetice solare în atmosfera marțiană în aceeași perioadă.

Aurorele sunt manifestări ale vremii spațiale, care pot avea efecte semnificative asupra echipamentelor spațiale

„A fost un exemplu fantastic de coordonare între misiuni”, a declarat Shannon Curry, cercetător principal MAVEN la Laboratorul pentru Fizica Atmosferică și Spațială din cadrul Universității Colorado Boulder. „Am lucrat cu toții rapid pentru a facilita această observație și suntem încântați că am obținut o primă privire asupra a ceea ce vor putea vedea într-o zi astronauții pe Marte.”

Pe lângă caracterul spectaculos al fenomenului, observația are o valoare științifică importantă. Aurorele sunt manifestări ale vremii spațiale, care pot avea efecte semnificative asupra echipamentelor spațiale și ale astronauților care călătoresc dincolo de protecția câmpului magnetic al Pământului.

„Observațiile lui Perseverance asupra aurorei în lumină vizibilă confirmă o metodă nouă de studiere a acestor fenomene, complementară observațiilor orbitale”, a declarat Katie Stack Morgan, om de știință în cadrul proiectului Perseverance la NASA Jet Propulsion Laboratory. „O mai bună înțelegere a aurorelor și a condițiilor care duc la formarea lor este esențială pentru a asigura siguranța exploratorilor umani pe Marte.”

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...