OpenAI dezvoltă o reţea socială proprie, asemănătoare cu platforma X (fosta Twitter), a relatat marţi publicaţia The Verge, citând surse familiare cu proiectul, potrivit Reuters, preluată de News.ro.
Potrivit informaţiilor, compania are un prototip intern care integrează funcţionalitatea de generare de imagini a ChatGPT într-un feed social.
CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a solicitat în privat păreri din afara companiei despre proiect, care se află încă în fază incipientă. Nu este clar dacă reţeaua socială va fi lansată ca aplicaţie separată sau va fi integrată în platforma ChatGPT.
Compania nu a oferit un comentariu oficial în urma solicitării Reuters.
O astfel de iniţiativă ar putea intensifica tensiunile dintre Sam Altman şi Elon Musk, fondator al OpenAI şi actual proprietar al X, care a părăsit organizaţia în 2018, înainte ca aceasta să devină lider în domeniul inteligenţei artificiale generative.
Rivalitatea dintre cei doi s-a acutizat în ultimele luni. În februarie, un consorţiu condus de Musk a făcut o ofertă nesolicitată de 97,4 miliarde de dolari pentru preluarea controlului asupra OpenAI, dar Altman a respins propunerea cu un simplu ~nu, mulţumesc”.
Musk a dat în judecată OpenAI şi pe Altman anul trecut, acuzându-i că au abandonat scopul iniţial al organizaţiei de a dezvolta inteligenţă artificială în beneficiul umanităţii, nu în interes corporatist.
La începutul acestei luni, OpenAI a intentat un contra-proces împotriva lui Musk, acuzându-l de hărţuire şi de tentative de a sabota tranziţia companiei către un model cu scop lucrativ. Cele două părţi urmează să se confrunte într-un proces cu juriu în primăvara anului viitor.
Lansarea unei reţele sociale OpenAI ar putea aduce compania şi într-o competiţie directă cu Meta (deţinătoarea Facebook), care lucrează, potrivit informaţiilor, la un serviciu AI autonom.
În februarie, Altman a reacţionat pe X la zvonurile privind planurile Meta, spunând: ”ok, bine, poate vom face şi noi o aplicaţie socială”.
Atât Meta, cât şi X dispun de volume uriaşe de date, conţinut public generat de utilizatori, pe care le folosesc pentru antrenarea modelelor lor de inteligenţă artificială.