Cercetătorii de la Georgia Institute of Technology au dezvoltat un senzor microscopic pentru creier, care poate fi plasat discret în spațiul mic dintre foliculii de păr de pe scalp, sub piele, potrivit interestingengineering.com
Acest senzor este suficient de mic pentru a fi purtat confortabil pe parcursul întregii zile.
Senzorii pentru creier permit o comunicare directă între creier și dispozitive precum computere, ochelari de realitate augmentată (AR) sau membre robotice, fiind parte din tehnologia Interfață Creier-Computer (BCI).
De obicei, semnalele creierului sunt capturate non-invaziv cu ajutorul electrozilor montați pe scalp, care necesită un gel conductor pentru o impedanță și calitate optimă a datelor. Acesti electrozi sunt însă incomozi de purtat, mai ales la mișcare. Cercetările de la Georgia Tech au urmărit crearea unor senzori ușor de aplicat și fiabil de fabricați, care elimină necesitatea gelului conductor.
Noul senzor folosește ace mici, imperceptibile utilizatorului, este wireless și flexibil.
Aceste caracteristici permit senzorului să rămână fixat toată ziua, chiar și în timpul mișcărilor, și să capteze semnalele creierului mai aproape de sursa lor, oferind date mai precise.
Testele au arătat că senzorul poate clasifica semnalele neurale cu o precizie de 96,4%, fiind capabil să detecteze obiectele pe care utilizatorul le urmărește și chiar să controleze dispozitivele, cum ar fi telefoanele sau apelurile video în realitate augmentată, complet fără mâini.
Potrivit cercetătorilor, acest senzor ar putea avea aplicații importante, în special în domeniul sănătății, ajutând persoanele cu dizabilități să controleze proteze sau să comunice. De asemenea, ar putea fi folosit în tehnologia de consum, precum ochelarii inteligenți sau telefoane.
Alte aplicații includ piața de realitate augmentată și virtuală, oferind o experiență mai imersivă și intuitivă. Senzorii ar putea fi de ajutor și în recuperarea post-accident vascular cerebral sau după leziuni, prin feedback neural.
Hong Yeo, profesor la Georgia Tech, a declarat: „Am început această cercetare cu scopul de a dezvolta noi tehnologii de senzori pentru susținerea sectorului sănătății. Dacă reușim să penetram ușor pielea și să evităm părul prin miniaturizarea senzorului, putem îmbunătăți semnificativ calitatea semnalului și reduce zgomotul nedorit.”
El a adăugat: „Cred cu tărie în puterea colaborării, deoarece multe dintre provocările de azi sunt prea complexe pentru a fi rezolvate de un singur individ. Aș dori să exprim recunoștința mea față de toți cercetătorii din echipa mea și colaboratorii extraordinari care au făcut posibilă această lucrare. Voi continua să colaborez cu echipa pentru a îmbunătăți tehnologia BCI pentru recuperare și proteze.”