Administraţia Federală pentru Aviaţie a SUA a autorizat reluarea zborurilor pentru racheta Starship a companiei SpaceX

spacex
Sursa foto: JOE MARINO / UPI / Profimedia

Administraţia Federală pentru Aviaţie (FAA) din Statele Unite a anunţat joi că a autorizat racheta Starship a companiei SpaceX să îşi reia zborurile după eşecul înregistrat în timpul unui test desfăşurat în luna martie şi care s-a încheiat printr-o explozie, informează Reuters.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Prin această decizie, FAA îi va permite companiei lui Elon Musk să opereze cel de-al nouălea zbor-test al rachetei Starship, concepută pentru a zbura spre planeta Marte, de la baza sa din statul Texas, cel mai devreme săptămâna viitoare.

FAA a precizat într-un comunicat de presă că se află „în strânsă legătură şi colaborare” cu autorităţile din Regatul Unit, Insulele Turks & Caicos, Bahamas, Mexic şi Cuba – state pe deasupra cărora racheta Starship va zbura sau de care se va apropia în zborul ei spre spaţiu -, în timp ce monitorizează respectarea reglementărilor de către SpaceX, transmite Agerpres.

În martie 2025, la fel ca în timpul unui test anterior din luna ianuarie, compania SpaceX a multimiliardarului Elon Musk a pierdut din nou cea de-a doua treaptă a megarachetei sale Starship, dar a reuşit totuşi să recupereze prima ei treaptă în cadrul unei manevre spectaculoase.

Autoritatea americană de reglementare a aviaţiei, FAA, a anunţat atunci că a suspendat imediat anumite lansări şi că „a încetinit pentru scurt timp aeronavele” pentru a evita o posibilă coliziune cu reziduurile spaţiale.

De asemenea, FAA i-a ordonat companiei SpaceX să efectueze o anchetă cu privire la acest nou incident, aşa cum a făcut-o şi în ianuarie.

În timpul precedentului zbor de testare de la jumătatea lunii ianuarie, vehiculul spaţial a avut aceeaşi soartă, provocând o ploaie de resturi strălucitoare deasupra Mării Caraibilor, cu pagube materiale minime în Insulele Turks şi Caicos, la peste 2.500 de kilometri de locul său de lansare din statul american Texas.

Videoclipurile publicate pe reţelele de socializare au arătat dâre strălucitoare pe cerul din Bahamas.

Racheta Starship, cu o înălţime de 123 de metri, de mărimea unei clădiri cu 40 de etaje, este dezvoltată de compania SpaceX pentru a realiza călătorii spre Lună şi spre planeta Marte.

În luna martie, la câteva minute după lansare şi separarea celor două trepte ale rachetei, propulsorul, denumit Super Heavy, a început o coborâre controlată spre rampa de lansare înainte de a fi imobilizat cu ajutorul unor braţe mecanice instalate pe turnul de lansare.

Este o manevră extrem de complexă, pe care compania americană a reuşit să o realizeze atunci pentru a treia oară, în aplauzele şi ovaţiile echipelor sale de ingineri.

În schimb, cealaltă treaptă a rachetei, aflată pe atunci în etapa de ascensiune, a apărut că începuse să se învârtă în jurul propriei axe. Ulterior, compania SpaceX a anunţat că a pierdut controlul asupra vehiculului, care a explodat.

Ambiţia lui Elon Musk este de a recupera în cele din urmă acest vehicul, denumit Starship, care este a doua treaptă a rachetei şi care dă numele întregului aparat de zbor, astfel încât racheta să devină complet reutilizabilă, ceea ce ar reduce considerabil costurile şi resursele necesare.

Aceste explozii sunt însă departe de a fi primele care se produc în timpul unor zboruri-test ale rachetei Starship, deoarece SpaceX îşi dezvoltă rachetele la viteză maximă şi se bazează pe mai multe lansări de prototipuri pentru a corecta apoi foarte repede orice probleme întâlnite într-o situaţie de zbor în condiţii reale, chiar dacă acest lucru înseamnă mai multe explozii.

Este vorba despre o filosofie care a contribuit decisiv la succesul companiei americane.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...