Comisia Europeană alocă 1 miliard € pentru accelerarea hidrogenului verde în UE

Containere pentru hidrogen
Sursa: Pexels

Comisia Europeană a anunţat selectarea a 15 proiecte de producţie de hidrogen din surse regenerabile pentru finanţare publică în Spaţiul Economic European (SEE), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, transmite Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Se preconizează că proiectele, situate în cinci ţări, vor produce aproape 2,2 milioane de tone de hidrogen din surse regenerabile pe o perioadă de zece ani, evitând peste 15 milioane de tone de emisii de CO₂.

Hidrogenul va fi produs în sectoare precum transporturile, industria chimică sau producţia de metanol şi amoniac. Acestea vor primi o finanţare totală din partea UE în valoare de 992 de milioane de euro (aproximativ 4,94 miliarde lei), din Fondul pentru inovare provenit din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).

Subvenții pentru accelerarea pieței hidrogenului verde

Ofertanţii câştigători, atribuiţi în urma celei de a doua licitaţii a Băncii Europene pentru Hidrogen (EHB), vor produce hidrogen din surse regenerabile în Europa cu o subvenţie care va contribui la închiderea diferenţei de preţ dintre costurile lor de producţie şi preţul pieţei şi va accelera utilizarea combustibililor mai ecologici, informează Comisia Europeană.

„Licitaţiile Băncii Europene pentru Hidrogen contribuie la extinderea utilizării hidrogenului din surse regenerabile, care, la rândul său, va contribui la înlocuirea gazelor naturale, a cărbunelui şi a petrolului în industriile greu de decarbonizat şi în sectoarele transporturilor.

Producerea unui volum mai mare de hidrogen din surse regenerabile va reduce utilizarea combustibililor fosili pe continentul nostru, va spori independenţa energetică a UE şi va avea un impact pozitiv asupra securităţii, a locurilor de muncă şi a decarbonizării industriei europene”, se menţionează în comunicat.

Sprijin diferențiat pentru industrii și transport maritim

Dintre proiectele selectate, 12 s-au angajat să producă hidrogen din surse regenerabile cu un sprijin de primă fixă cuprins între 0,20 euro şi 0,60 euro pe kilogram (aproximativ 1 – 3 lei/kg). Pentru prima dată, licitaţia a prevăzut un buget specific pentru producătorii de hidrogen cu achizitori din sectorul maritim, care sunt entităţi care utilizează hidrogenul produs de proiect pentru desfăşurarea sau utilizarea activităţilor de buncherare.

Acest lucru a dus la selectarea a trei oferte care au primit granturi în valoare de 96,7 milioane euro (aproximativ 482 milioane lei). Aceste proiecte vor necesita între 0,45 euro şi 1,88 euro pe kilogram (2,25 – 9,4 lei/kg). Fiecare subvenţie pentru cele 15 proiecte variază între 8 milioane euro şi 246 de milioane euro (40 – 1.226 milioane lei), pe o perioadă de până la 10 ani.

Finanțări suplimentare din partea statelor membre

În paralel, Spania, Lituania şi Austria alocă până la 836 de milioane euro (peste 4,1 miliarde lei) sub formă de finanţare naţională pentru proiecte în ţările lor prin intermediul funcţiei „Auctions-as-a-Service”.

Acest lucru permite statelor membre să identifice şi să finanţeze proiecte eligibile pe teritoriile lor care îndeplinesc criteriile de calificare ale licitaţiei, dar care nu pot fi finanţate din Fondul pentru inovare din cauza limitărilor bugetare.

„Licitaţiile ca serviciu” sunt deschise tuturor statelor membre, permiţându-le să beneficieze de platforma de licitaţie la nivelul UE şi să acorde finanţare naţională unor proiecte suplimentare prin procedură simplificată, a precizat Comisia Europeană.

Proiectele selectate vor fi acum invitate să îşi pregătească acordul de grant cu Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA). Se preconizează că acordurile vor fi semnate până în septembrie/octombrie 2025.

Proiectele semnate trebuie să ajungă la închidere financiară în termen de maximum doi ani şi jumătate de la semnare şi să înceapă să producă hidrogen din surse regenerabile în termen de 5 ani. Aceştia vor primi prima fixă pentru o perioadă de până la zece ani pentru producţia certificată şi verificată de hidrogen din surse regenerabile.

După cum s-a anunţat în Pactul industrial curat, o a treia licitaţie a Băncii Europene pentru Hidrogen este planificată pentru sfârşitul anului 2025, cu un buget de până la un miliard euro (aproximativ 5 miliarde lei).

De asemenea, Comisia va lansa în curând mecanismul privind hidrogenul în cadrul Băncii Europene pentru Hidrogen. Această platformă online va reuni cumpărători şi vânzători şi va permite participanţilor la piaţă să facă schimb de informaţii şi să găsească potenţiali parteneri comerciali.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...