Numărul accidentelor rutiere în care au fost implicate trotinete electrice s-a dublat în județul Vrancea. Până la începutul lunii iulie, au fost înregistrate 12 astfel de evenimente rutiere, față de 11 în 2023, potrivit datelor Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
„În anul 2023, pe raza județului Vrancea au fost înregistrate 11 accidente rutiere în care au fost implicate trotinete electrice, acestea fiind soldate cu zero persoane decedate, o persoană rănită grav și 12 persoane rănite ușor. În perioada 1 ianuarie – 9 iulie 2024, s-au produs 12 astfel de accidente, acestea fiind soldate cu zero persoane decedate, o persoană rănită grav și 14 persoane rănite ușor”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Andreea Bornac.
Ultimul eveniment a avut loc săptămâna trecută, la Odobești, unde o adolescentă în vârstă de 14 ani, pasageră pe o trotinetă electrică condusă de un băiat de 14 ani, a suferit leziuni grave și a fost transportată la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” din Galați.
Potrivit autorităților, niciunul dintre cei doi adolescenți nu respecta normele privind circulația pe drumurile publice, iar vehiculul nu era echipat corespunzător.
Reguli pentru utilizatorii de trotinete electrice
Reprezentanții IPJ Vrancea atrag atenția că legislația în vigoare stabilește reguli clare pentru utilizatorii de trotinete electrice. Conform Ordonanței de Urgență nr. 195/2002, conducerea unei trotinete electrice este permisă doar persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani, iar pe drumurile publice pot circula doar pe piste special amenajate sau, în lipsa acestora, pe drumuri cu limită de viteză de maximum 50 km/h. Este interzis transportul pasagerilor, iar utilizarea căștii de protecție este obligatorie pentru cei cu vârsta sub 16 ani.
De asemenea, trotinetele trebuie să fie echipate cu sisteme de frânare, iluminare, dispozitive reflectorizante și avertizoare sonore. Circulația pe timp de noapte fără aceste echipamente este interzisă.
Poliția recomandă părinților să-și supravegheze copiii care utilizează trotinete electrice și să se asigure că aceștia cunosc regulile de deplasare și folosesc echipament de protecție. Totodată, este descurajată deplasarea în zone aglomerate.