Profesorul Gerhard-Paul Diller, șeful Centrului Național pentru Boli Cardiace Structurale și Congenitale din Münster, a susținut la Tech Talks o conferință interesantă care a purtat titlul: “De la Sânandrei la frontierele cardiologiei digitale”. Născut la Timișoara și crescut la Sânandrei (județul Timiș), profesor doctor Gerhard-Paul Diller este un cardiolog de renume mondial, recunoscut pentru integrarea tehnologiilor digitale avansate în cercetarea și practica medicală. În prezent, este și profesor onorific la Royal Brompton Hospital din Londra, un reper global în domeniul cardiologiei congenitale. Diller a plecat din România la vârsta de 11 ani. L-am întrebat pe Diller ce amintiri îl leagă de România natală.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
“Sunt crescut la Sânandrei, un sat la 12 kilometri de Timișoara, sigur că am amintiri foarte frumoase din perioada copilăriei. România a fost o țară complet diferită pe timpul acela. Era și greu, dar, ca și copil, dintr-o familie bună, cu părinți și bunici care se ocupau de bunăstarea mea, am numai amintiri plăcute. Am făcut școala până în clasa a V-a la Sânandrei, după care am plecat. În 1982, tata a fugit din țară, iar în 1985 am putut și eu, cu mama, să plecăm din țară”, a declarat Gerhard-Paul Diller, care nu a uitat să vorbească limba română.

Gerhard-Paul Diller a studiat medicina la München, alegând ca domeniu principal cardiologia. Cu un doctorat în Cardiologie la Imperial College London, un master în Economie Medicală și un Executive MBA în Management de Afaceri, profesorul Diller are o viziune interdisciplinară asupra viitorului sănătății.
“Am găsit un domeniu în cardiologie care a fost foarte potrivit pentru mine: bolile congenitale. Adică problemele și malformațiile cardiace cu care se nasc oamenii. Mă ocup și de boli structurale, cum ar fi cele valvulare. Am avut noroc că, în 2004, am putut să plec la Londra și am stat acolo vreo zece ani, la un spital specializat în bolile cardiace congenitale. După zece ani, m-am întors în Germania, la Münster”, a spus Diller.

„Tehnologia nu cred că va ajunge până la punctul în care nu va mai fi nevoie de medici”
La Tech Talks, Diller a oferit o perspectivă medicală de vârf asupra modului în care tehnologiile cuantice și soluțiile digitale emergente pot transforma medicina personalizată. Cercetările sale aplică machine learning, big data și modele statistice avansate pentru a înțelege și trata bolile cardiovasculare complexe.
“Este nevoie de tehnologie în medicină. Tehnologia vine cu soluția la probleme. La bolile de inimă avem acum foarte multe date, imagistică, soluții medicale… Nu se mai poate lucra ca înainte, acum ne folosim de inteligența artificială, să facem analize. Și la intervențiile chirurgicale e tehnologie, calculatoare, se folosesc ochelari VR. Putem scoate un model al inimii cu ajutorul CT, care se poate vedea în 3D, iar chirurgii pot ajunge la o soluție mai bună pentru intervenție. Tehnologia modernă a intrat în activitatea medicală, pentru diagnostic, cu sonografie, RMN, AI, cred că e pozitiv. Tehnologia nu cred că va ajunge până la punctul în care nu va mai fi nevoie de medici, de oameni, dar ne ajută să fim mai rapizi și mai eficienți, să avem mai mult timp pentru pacienți. Tehnologia în medicină ne va ajuta cu siguranță să trăim și mai bine și mai mult. Suntem la început. În toată lumea, lumea academică, cercetătorii au de lucru în acest domeniu. De abia acum începe”, a mai spus profesorul Diller.

„A devenit una dintre cele mai importante personalități în cardiologia mondială”
Cu câteva zile înainte de Tech Talks, Gerhard-Paul Diller a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină din Timișoara.
“Profesorul Gerhard-Paul Diller a devenit una dintre cele mai importante personalități în cardiologia mondială, nu doar europeană, fiind profesor la Münster și șeful clinicii de acolo, care are o lungă tradiție în boli cardiace. Acum câțiva ani, înainte să ajungă profesor la Münster, i s-a oferit în Canada să devină șeful unei clinici, dându-i un buget anual de cinci milioane de dolari, pe care l-a refuzat, spunând că are mai multe de făcut în Europa. Ne știm de zece ani cu el, a fost de mai multe ori în Timișoara, colaborăm în domeniul de cercetare, inclusiv în modul în care ne poate ajuta cu consultanța și experiența lui legate de bolile congenitale cardiace, dar și de diferite proceduri pe care noi le facem”, a declarat Dan Gaiță, șeful secției de Cardiologie de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara.