Într-o lume în care inteligența artificială (IA) redefinește totul, de la tehnologie până la geopolitică, Statele Unite riscă să piardă cea mai importantă resursă în competiția cu China. Iar pe măsură ca SUA par să se compromită printr-o combinație de politici și schimbări strategice, China își joacă tot mai bine cărțile, relatează LiveScience.
Lansarea recentă a DeepSeek a trimis un veritabil șoc pe pieța internațională și a constituit un moment de tip Sputnik pentru Statele Unite.
După ce au apărut știri conform cărora modelul de inteligență artificială (IA) al Chinei a obținut rezultate comparabile sau chiar mai bune decât cele mai bune modele IA din Silicon Valley, SUA s-au confruntat brusc cu o realitate dură… aceea că nu mai are nicio garanție că va fi lider în cursa IA.
Ca răspuns, administrația Trump ia în considerare impunerea unor controale și mai stricte asupra exporturilor și interzicerea utilizării DeepSeek pe dispozitivele guvernamentale, în timp ce OpenAI a acuzat DeepSeek că ar fi copiat în mod inadecvat ChatGPT.
Abordarea politică actuală pare să fie destinată să limiteze capacitatea Chinei de a dezvolta IA, dar ar putea avea efecte adverse.
Statele Unite au avut o tradiție solidă în atragerea talentelor din întreaga lume. Universitățile de prestigiu, centrele de cercetare avansată și companiile tehnologice de vârf au transformat SUA într-un far de inovație.
SUA și China, două modele complet diferite, dar cu același scop
Statele Unite și China aparțin însă unor paradigme fundamental diferite de gândire, reflectate în structurile lor instituționale formale și informale. În general, SUA consacră și garantează libertatea individuală, în timp ce China pune accentul pe colectiv.
Aceste diferențe par să dispară când vine vorba de afaceri – dar ele indică orientări diferite.
Fiecare mod de gândire caută dominația în lume. Americanii au încercat să „exporte” democrația încă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, spre nemulțumirea Uniunii Sovietice, care a încercat să facă același lucru cu comunismul, extinzându-și propria sferă de influență.
După căderea comunismului la sfârșitul secolului al XX-lea, lumea a fost pentru scurt timp unipolară. A existat o singură superputere: Statele Unite.
Acum, această dominație nu mai este considerată garantată. China ar dori să preia această poziție și consideră că obținerea dominației în domeniul IA este abordarea potrivită, motiv pentru care a investit masiv în acest sector în ultimul deceniu.

Reducerea capitalului uman: O frână în cursa IA a Statelor Unite
Într-o lume în care inovarea conduce progresele tehnologice și economice, politica Statelor Unite în ceea ce privește capitalul uman pare să își submineze propriul avantaj competitiv.
Deși Silicon Valley continuă să atragă cele mai strălucite minți din întreaga lume, inclusiv antreprenori aspiranți din țări precum India, China, Africa de Sud și Rusia, recentele inițiative ale administrației Trump pentru restricționarea imigrației amenință să reducă acest flux esențial de talente.
Noile propuneri de restricționare a imigranților, cum ar fi dezvoltarea unui sistem de vize pe niveluri, ar putea limita drastic importul de capital uman și ar putea direcționa aceste talente în altă parte.
Și nu e ca și cum acest fenomen este unul fără precedent. Marea Britanie a înregistrat o scădere semnificativă a aplicațiilor după înăsprirea restricțiilor de viză în 2024.
MIA mult, reducerile de finanțare pentru universități subminează, de asemenea, atractivitatea SUA. Unele instituții de învățământ superior au fost forțate să reducă numărul de doctoranzi, care joacă un rol vital în avansarea cercetării.
Universitățile europene încearcă să profite de această situație, atrăgând colegi americani prin oferte de medii de cercetare prietenoase și surse stabile de finanțare.
Abordarea SUA nu este una atât de rațională pe cât pare
China a făcut, de asemenea, demersuri pentru a atrage studenții chinezi educați în SUA înapoi în țară, oferindu-le locuințe, beneficii fiscale, educație pentru copii și un mediu de reglementare relaxat, în timp ce a înființat noi școli de inteligență artificială pe plan intern.
În tot acest timp, răspunsul principal al Americii a fost dezvoltarea unui sistem pe niveluri care impune restricții asupra difuzării IA. Acest sistem pe niveluri împarte țările în trei categorii principale: „prieteni”, „neutri” și „rivali”.
Prima categorie – care include țări precum Marea Britanie, Canada și Țările de Jos – beneficiază de exportul nerestricționat al circuitelor integrate avansate (IC) esențiale pentru dezvoltarea IA. Exportul de IC-uri fabricate în SUA către „rivali” precum China este însă supus unor restricții stricte.
Restricții similare limitează locurile în care companiile de IA pot stabili centre de date, care necesită cantități uriașe de teren, investiții de capital și energie. În acest sens, țările care doresc să găzduiască centre de date sau să aibă acces la tehnologia americană de inteligență artificială trebuie să se alinieze exclusiv cu Statele Unite.
Acorduri similare pentru dezvoltarea centrelor de date nu pot fi încheiate cu rivalii SUA sau, cel puțin, nu fără permisiunea Statelor Unite. Astfel de restricții sunt menite să constrângă dezvoltarea IA-ului chinezesc. Totuși, această abordare s-ar putea să nu fie atât de rațională pe cât pare.

Victoria în cursa IA poate fi una ironică
Este ironică concluzia că succesul în cursa pentru dominația inteligenței artificiale depinde de inteligența umană – o resursă pe care Statele Unite par să o submineze activ.
Restricțiile actuale nu doar că riscă să reducă atractivitatea SUA ca destinație pentru talente, ci și să ofere altor țări oportunitatea de a câștiga un avantaj competitiv în inovare.
În timp ce China continuă să investească masiv în IA, iar Europa își consolidează structura academică, SUA par să se cramponeze în restricții care o compromit chiar pe ea.
Practic, într-o lume care cere colaborare și diversitate pentru a progresa, reducerea accesului la aceste elemente esențiale ar putea avea consecințe de lungă durată, iar SUA, cel puțin în acest moment, pare cea care va plăti prețul.